Μικροβιοφοβία: Σε έξαρση την εποχή της πανδημίας ο τρόμος για τους… αόρατους εχθρούς

Must Read

Η μικροβιοφοβία είναι μία ανησυχητική ψυχολογική πάθηση της εποχής μας, που παρουσιάζεται ευρέως στους κατοίκους των μεγαλουπόλεων που ζουν μακριά από τη φύση και συνωστίζονται καθημερινά σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά καταστήματα, ασανσέρ και δημόσιους κλειστούς χώρους.

Όπως καθετί άγνωστο και αόρατο, ο κόσμος των μικροβίων τρομοκρατεί πολλούς συνανθρώπους μας, που φοβούνται τον κίνδυνο των ασθενειών, των λοιμώξεων και των ιών κυρίως. Ο φόβος αυτός τροφοδοτείται από την άγνοια βασικών αρχών της βιολογίας των μικροοργανισμών, ταυτόχρονα με τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα συχνά η φαντασία να καλπάζει και να μας τρομοκρατεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να κλονιστεί και η ψυχική μας υγεία.

Καθημερινά προσέχουμε για την καθαριότητα του σπιτιού, διότι είναι σημαντικό και καθοριστικό για τη διατήρηση της υγιεινής μας. Όμως, όταν δούμε ότι η καθαριότητα επισκιάζει όλες τις άλλες δραστηριότητές μας, τότε αυτό μετατρέπεται σε εμμονή και μας στερεί την ελευθερία των κινήσεών μας.

Η μικροβιοφοβία είναι μία πάθηση ψυχολογικής φύσεως που επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα την εποχή αυτή λόγω της πανδημίας. Κατά κύριο λόγο, συνδέεται με συμπτώματα άγχους, έντονου στρες και αγωνίας, ενώ οι μικροβιοφοβικοί διακατέχονται και από την ανησυχία μήπως για κάποιον λόγο χάσουν την υγεία τους και νοσήσουν αυτοί και οι γύρω τους.

Πρόκειται για μία διαταραχή, κατά την οποία ο πάσχων φοβάται μήπως κολλήσει κάποιο αόρατο σωματίδιο (μικρόβιο, ιό) και αρρωστήσει, ενώ μπορεί να συνδεθεί με κάποια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος.

Για τους μικροβιοφοβικούς και γενικότερα τους φοβικούς, η καθαριότητα και η αποφυγή μικροβίων τούς υποδεικνύει και τους επιβάλλει τι να κάνουν στη ζωή τους καθημερινά. Αυτό είναι επίπονο καθώς, λόγω του φόβου τους για τα μικρόβια και τις ενδεχόμενες παθήσεις που αυτά κουβαλάνε και μεταδίδουν, καταλήγουν να αποφεύγουν την ανθρώπινη συναναστροφή, συχνά απομονώνονται μόνο και μόνο από τον φόβο τους μην τυχόν «κολλήσουν», ενώ τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Συμπτώματα και επείγουσα ανάγκη θεραπείας

Τα συμπτώματα της μικροβιοφοβίας ποικίλουν αναλόγως του χαρακτήρα του ατόμου, την ηλικία, το φύλο και του σταδίου της διαταραχής του. Σε κάποιες πιο σοβαρές περιπτώσεις το πάσχον άτομο μπορεί να βιώσει ακόμη και κρίσεις πανικού, με ένταση και διάρκεια!

Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Ξηροστομία
  • Ταχύπνοια
  • Τρέμουλο
  • Αυξημένοι παλμοί
  • Αίσθηση ότι χάνεται ο έλεγχος
  • Εφίδρωση, ζάλη και ναυτία
  • Αίσθηση παγίδευσης και αδυναμία εξόδου από αυτήν
  • Αίσθηση ότι θα συμβεί μια μεγάλη καταστροφή
  • Συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κρίσης πανικού
  • Έλεγχος συχνά των παλμών και θερμομέτρηση.

Αν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από τέτοιου είδους διαταραχή και αυτό δυσκολεύει τη ζωή σας, αλλά και τη συμβίωση και την επικοινωνία με τους οικείους σας, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας κατευθύνει και θα σας λύσει όλες τις απορίες σας όσον αφορά τις εν λόγω φοβίες.

Σκεφτείτε τη θεραπεία άμεσα, εάν:

  • Το σύμπτωμα σας προκαλεί έντονο φόβο, άγχος και πανικό.
  • Δεν μπορείτε αναγνωρίσετε ότι ο φόβος σας είναι υπερβολικός και παράλογος.
  • Αποφεύγετε ορισμένες καταστάσεις, τόπους, πρόσωπα, υποχρεώσεις λόγω της φοβίας σας για τα μικρόβια.
  • Οι αποφυγές σας προσβάλλουν την καθημερινότητά σας ή προκαλούν σημαντική δυσφορία, αποκλεισμό, μοναξιά και απομόνωση.
  • Έχετε τη φοβία για τουλάχιστον έξι μήνες, με ένταση στη σκέψη και διάρκεια.

Βοήθεια από ειδικούς και τεχνικές χαλάρωσης

Η παραδοσιακή ψυχανάλυση και ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να μάθει να ελέγχει τον φόβο του και να στηρίζει κάθε του αρνητική σκέψη στη λογική ανάλυση και επεξεργασία των συνολικών στοιχείων και μόνο.

Επίσης, ο ειδικός θα του διδάξει τρόπους αυτοελέγχου και χαλάρωσης, τους οποίους θα εφαρμόζετε όποια στιγμή χρειάζεστε.

Όταν είστε φοβισμένοι ή αγχωμένοι, έχετε πολυάριθμα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ταχυκαρδίες, δύσπνοια και έντονη αίσθηση σφιξίματος στο στήθος. Αυτές οι σωματικές αντιδράσεις μπορεί να είναι επίμονες και τρομακτικές. Ωστόσο, με την εκμάθηση και εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης, μπορείτε να γίνετε πιο σίγουροι για την ικανότητά σας να ανέχεστε αυτά τα συμπτώματα, να ηρεμήσετε και να ανακουφιστείτε πιο άμεσα.

Τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιές αναπνοές, διαλογισμός και χαλάρωση των μυών είναι ισχυρά αντίδοτα στο άγχος, στον πανικό και τον φόβο. Με την τακτική άσκηση μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να ελέγχετε τα συμπτώματα του άγχους, ώστε η φοβία σας να γίνει λιγότερο πιεστική και επιβαρυντική. Οι τεχνικές χαλάρωσης θα σας βοηθήσουν επίσης να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά άλλες πηγές και καταστάσεις αγωνίας και άγχους που εμποδίζουν να καλύψετε ανάγκες και επιθυμίες σας.

Σε σπάνιες και πολύ προχωρημένου σταδίου περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και λήψη αγχολυτικών φαρμάκων με συνταγογράφηση και επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This