Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Συμφωνία με την AstraZeneca για 300.000.000 δόσεις εμβολίου στα κράτη της Ε.Ε

Την υπογραφή συμβολαίου με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την προμήθεια τουλάχιστον 300.000.000 δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της για την Covid-19 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη συμφωνία για προαγορά του εμβολίου, την οποία είχαν υπογράψει τον Αύγουστο οι Βρυξέλλες με την AstraZeneca.

Το υπογεγραμμένο συμβόλαιο επιτρέπει την αγορά εμβολίου κατά της Covid-19 από την Κομισιόν για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τη δωρεά σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα ή την αποστολή προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, εκτός από τις προβλεπόμενες 300.000.000 δόσεις, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100.000.000 δόσεων. Όπως έγινε γνωστό, όλες οι δόσεις θα διανεμηθούν στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Με την υπογραφή του συμβολαίου με την AstraZeneca τέθηκε σε ισχύ η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών-μελών της Ενωσης με φαρμακευτική εταιρία η οποία αναπτύσσει εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό. Ανάλογες συμφωνίες συζητάει και με άλλους παρασκευαστές εμβολίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκλήρωσε με επιτυχία διερευνητικές συνομιλίες με τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, με την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, με την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου.

«Η Επιτροπή εργάζεται ασταμάτητα για να παράσχει στους πολίτες της Ε.Ε. ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 το συντομότερο δυνατό. Η έναρξη ισχύος της σύμβασης με την AstraZeneca είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου σε αυτό το θέμα» σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ