Τρίτη 15/6/2021

Καμπανάκι για την έξαρση της γρίπης

Η διάδοση του νέου κορωνοϊού μπορεί να διπλασιαστεί την περίοδο έξαρσης της γρίπης, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι όσοι κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να κινδυνέψουν λιγότερο κατά τη διάρκεια της διπλής επιδημίας.

Ερευνητές από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Νορβηγία και την Ισπανία δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο διασποράς του κορωνοϊού κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας και διαπίστωσαν αύξηση κατά 2,5 φορές των κρουσμάτων την περίοδο της ταυτόχρονης κυκλοφορίας με την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών από το Ινστιτούτο Max Planck του Βερολίνου, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης των αντιγριπικών εμβολιασμών, όχι μόνο για την προστασία από την εποχική γρίπη αλλά και για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα αμερικανικής έρευνας που είχε γίνει νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με την οποία η ταυτόχρονη κυκλοφορία των δύο ιών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εξάπλωση ή σε ενίσχυση της σοβαρότητας των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι η εποχική γρίπη μπορεί να αυξήσει την έκφραση του υποδοχέα ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), τον οποίο χρησιμοποιεί ο νέος κορωονοϊός για να εισβάλει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα προτού εξαπλωθεί στον οργανισμό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ