Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Όπου φτωχός και η μοίρα του! Οι πλούσιες χώρες έχουν προαγοράσει τις μισές δόσεις των εμβολίων

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Μια ομάδα πλούσιων χωρών, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει προαγοράσει τις μισές από τις δόσεις μελλοντικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam!

Η λογική των χωρών αυτών, βέβαια, είναι να κάνουν προληπτικά προμήθειες από πολλούς ανταγωνιζόμενους παρασκευαστές, με την ελπίδα ότι τουλάχιστον ένα από τα πειραματικά εμβόλια κατά του Covid-19 θα αποδειχθεί αποτελεσματικό. Ωστόσο, στην έκθεση υπογραμμίζεται η δυσκολία που θα έχει μια μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού να βρει εμβόλια την αρχική περίοδο της διάθεσής τους, την ώρα που ο μηχανισμός, ο γνωστός ως COVAX, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και έχει στόχο να διευκολύνει την αγορά και τη δίκαιη κατανομή στον κόσμο των εμβολίων που θα βρεθούν κατά του νέου κορωνοϊού, μποϊκοτάρεται από την Ουάσινγκτον και στερείται χρηματοδότησης.

Οι Αμερικανοί θα παραλάβουν δόσεις ήδη από τον Οκτώβριο

Οι ΗΠΑ ήδη από τον Μάιο, ακολουθούμενες από τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία κι άλλες χώρες, έχουν υπογράψει πολλά συμβόλαια που εγγυώνται εκ των προτέρων την παραγωγή και την παράδοση δόσεων εμβολίων κατά του Covid-19, αν οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους. Οι Αμερικανοί θα παραλάβουν δόσεις ήδη από τον Οκτώβριο, προκειμένου να είναι έτοιμοι να τις διανείμουν εντός ενός 24ώρου, αφού λάβουν ενδεχομένως το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές.

Ο όμιλος AstraZeneca, εταίρος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει υπογράψει τα περισσότερα από αυτά τα συμβόλαια δημοσίως, αλλά και οι Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna, το κινεζικό εργαστήριο Sinovac και το ρωσικό ινστιτούτο Gamaleïa έχουν επίσης προπωλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις στον κόσμο, μερικές φορές υπό τη μορφή συμπράξεων με τοπικούς παρασκευαστές.

«Η ζωτικής σημασίας πρόσβαση (στα εμβόλια) δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το μέρος στο οποίο κατοικεί κάποιος, ούτε από τα χρήματα που έχει» δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Ρόμπερτ Σίλβερμαν της Oxfam, ενώ είναι σαφές πως θα πρέπει να υπάρξει κεντρική παρέμβαση για να κλείσει η ψαλίδα αυτή απέναντι στην κοινή απειλή που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος πληθυσμός με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ