Τρίτη 22/6/2021

Τα μέτρα για τον ιό έχουν «φρενάρει» τη γρίπη

Τα μέτρα προστασίας από τον νέο κορωνοϊό έχουν κρατήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την εποχική γρίπη μέχρι στιγμής φέτος στο νότιο ημισφαίριο και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε και μελέτησε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC). Γι’ αυτό θεωρεί πιθανό ότι η φετινή εποχική γρίπη στο βόρειο ημισφαίριο θα είναι πολύ ήπια ή θα έρθει με καθυστέρηση.

Στην έκθεση του CDC, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly», επισημαίνεται ότι η τήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η καραντίνα, η διακοπή λειτουργίας σχολείων και επιχειρήσεων και άλλα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 έχουν οδηγήσει σε μείωση της δραστηριότητας των ιών της γρίπης. Φέτος το καλοκαίρι (Μάιος – Αύγουστος) μόνο το 0,2% των δειγμάτων που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ βγήκαν θετικά στη γρίπη έναντι ποσοστού 2,3% την ίδια περίοδο το 2019, 1,04% το 2018 και 2,36% το 2017.

Παράλληλα, ελάχιστα περιστατικά γρίπης έχουν καταγραφεί στο νότιο ημισφαίριο. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020, που αποτελεί την περίοδο κορύφωσης της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο, υπήρξαν μόνο 51 θετικά δείγματα για γρίπη από τα 83.000 που εξετάστηκαν σε Αυστραλία, Χιλή και Νότια Αφρική (ποσοστό μόλις 0,06%). Αντίθετα, την ίδια περίοδο τα χρόνια 2017-2019 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 14%.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ