Δευτέρα 17/5/2021

Νέο όπλο κατά του Covid-19! Η Ρωσία περιμένει την έγκριση του Epivakkorona

Ακόμα ένα βήμα προς το πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται παγκοσμίως για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού έκανε χθες η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σχετικά η αρμόδια ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor), έως τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται η έγκριση του δεύτερου δυνάμει εμβολίου κατά του Covid-19. «Το υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας άρχισε τη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου Epivakkorona. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου Epivakkorona αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου του 2020» τόνιζε η ανακοίνωση.

Το εν λόγω εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας, το οποίο ολοκλήρωσε τις πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία έχει ήδη εγκρίνει το πρώτο αντίστοιχο υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας τον περασμένο Αύγουστο. Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου αυτού δε, που έχει την ονομασία Sputnik-V και στην οποία συμμετέχουν 40.000 εθελοντές, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τώρα, έπειτα από την έγκριση και του δεύτερου αναμένεται να πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα συμμετέχουν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Δοκιμές

Συγχρόνως χθες ενδιαφέρον είχε η δήλωση που έκανε ο διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, το οποίο ανέπτυξε το Sputnik-V, που σημείωσε ότι για να επιτραπεί η χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου για τον εμβολιασμό εγκύων είναι αναγκαίο να γίνουν ξεχωριστές κλινικές δοκιμές. Κι αυτό διότι, όπως τόνισε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, αν και δεν αποκλείεται οι εγκυμονούσες να περνούν πιο ελαφρά τον κορονοϊό σε σχέση με άλλες κατηγορίες ατόμων, αυτό μένει να αποδειχθεί και στο πλαίσιο μελετών.

Τέλος, χθες ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν δήλωνε στην «Tagesspiegel» ότι «θα υπάρξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού τον επόμενο χρόνο. Τα πρώτα εμβόλια δεν θα είναι πιθανόν τέλεια. Μπορεί να μην επιδρούν με τόσο δραστικό τρόπο όπως θα το επιθυμούσαμε, αλλά τρέφω την ελπίδα ότι θα υπάρξει εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 το επόμενο έτος».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ