Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Aνοίγει ο δρόμος για την έγκριση του ιαπωνικού φαρμάκου Avigan

Το φάρμακο Avigan αποδείχτηκε ότι μείωσε τα ιικά φορτία και τα συμπτώματα σε ασθενείς με Covid-19, γεγονός το οποίο άνοιξε τον δρόμο για να λάβει τελικά έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή στην Ιαπωνία, έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρία Fujifilm Holdings Corp που το παρασκευάζει.

Το τρίτο στάδιο κλινικών δοκιμών του φαρμάκου σε 156 ασθενείς έδειξε ότι η κατάσταση της υγείας αυτών που λάμβαναν το Avigan βελτιώθηκε έπειτα από 11 μέρες, έναντι 14 ημερών που χρειάστηκαν άλλοι ασθενείς με Covid-19 που λάμβαναν ψευδοφάρμακο (placebo).

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία έγινε από τη θυγατρική της Fujifilm Toyama Chemical, είναι ιδιαίτερα σημαντικά από στατιστικής άποψης, σημείωσε χθες η εταιρία στην ανακοίνωσή της. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε είχε εκθειάσει τις δυνατότητες του Avigan, χαρακτηρίζοντάς το ως «τη συμβολή της Ιαπωνίας στον παγκόσμιο αγώνα για την εύρεση θεραπειών για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού», στοχεύοντας σε μια έγκριση του φαρμάκου αυτού στη χώρα τον Μάιο.

Είχε εγκριθεί το 2014 ως έκτακτη θεραπεία για τη γρίπη

Η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε μάλιστα τη Fujifilm να τριπλασιάσει τα εθνικά αποθέματα του Avigan, το οποίο είχε εγκριθεί το 2014 ως έκτακτη θεραπεία για τη γρίπη, και δεσμεύτηκε να το δωρίσει σε χώρες που θα το ζητήσουν.

Την ίδια στιγμή την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα νέους, πιο αυστηρούς κανόνες για μία έκτακτη έγκριση ενός εμβολίου κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, μειώνοντας ως εκ τούτου τις ελπίδες για το ενδεχόμενο έγκρισης ενός τέτοιου σκευάσματος πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η «Washington Post».

H υπηρεσία, λοιπόν, το διάστημα αυτό προχωρεί στην κατάρτιση του πλαισίου των νέων κανόνων για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη του κοινού. Πάντα δε κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, η FDA αναμένεται να ζητήσει από τους παρασκευαστές εμβολίων, που επιζητούν μία έκτακτη έγκριση, να παρακολουθήσουν δοκιμές μέσου χρονικού διαστήματος τουλάχιστον δύο μηνών σε ανθρώπους, αφού αυτοί λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ