Τρίτη 18/5/2021

Στην τελική ευθεία το εμβόλιο της AstraZeneca

Ενώ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς ο αγώνας δρόμου της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του Covid-19 -ένας αγώνας που έχει λάβει βέβαια για ευνόητους λόγους και διαστάσεις διακρατικού ανταγωνισμού-, χθες έγινε γνωστό πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εκκίνησε διαδικασία αξιολόγησης στοιχείων που αφορούν το εμβόλιο που αναπτύσσει από κοινού το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την εταιρία AstraZeneca.

Οπως μετέδιδε μάλιστα το Bloomberg, αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως να σηματοδοτεί και την εκκίνηση των διαδικασιών για την υποβολή αιτήματος έγκρισης κυκλοφορίας του AZD1222, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Εξέλιξη που έρχεται, όμως, την ώρα που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ ζήτησε αναλυτική πληροφόρηση από την AstraZeneca αναφορικά με το περιστατικό εγκάρσιας μυελίτιδας σε 37χρονη εθελόντρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι που πιο απλά σημαίνει ότι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι κλινικές δοκιμές του εν λόγω εμβολίου παραμένουν «παγωμένες».

Στη γηραιά ήπειρο, ο ΕΜΑ αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών ότι αρχίζει «κυλιόμενη» ανασκόπηση στοιχείων του AZD1222, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή. Η διαδικασία της κυλιόμενης ανασκόπησης στοιχείων γίνεται σε επείγουσες περιπτώσεις ώστε να μπορούν οι ρυθμιστικοί φορείς να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία εν εξελίξει κλινικών μελετών, ενώ σε κάθε περίπτωση υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων και εμβολίων όταν κρίνεται ότι είναι αναγκαία για επείγουσα χρήση. Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο ο επικεφαλής Εμβολίων του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι, ο ευρωπαϊκός φορέας θα άρχιζε την κυλιόμενη αξιολόγηση στοιχείων των υποψηφίων εμβολίων για τη νόσο Cοvid-19 μετά το καλοκαίρι.

Σε πρακτικό επίπεδο η έναρξη της διαδικασίας σημαίνει ότι η τελική έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να δοθεί εντός ολίγων ημερών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των στοιχείων. Aρα δεν αποκλείεται τελικά στην Ευρώπη το πρώτο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 να εγκριθεί πριν από το τέλος του 2020.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ