Δευτέρα 17/5/2021

Ρήξη μηνίσκου – Ποιος ο ρόλος της αρθροσκόπησης γόνατος

Οι μηνίσκοι είναι δυο σχηματισμοί που βρίσκονται σε κάθε γόνατο και βοηθούν στην μείωση της πίεσης του γόνατος και στην απόσβεση των κραδασμών. Αυτό συμβαίνει με απώτερο σκοπό να προστατεύεται ο χόνδρος του γόνατος.

Η ρήξη μηνίσκου, μπορεί να επέλθει από έναν τραυματισμό, ο οποίος έγινε από μία έντονη στροφική κάκωση. Δεν αποκλείεται να συμβεί ρήξη καθώς προχωράει η ηλικία, εξαιτίας της αποχής ελαστικότητας. Ο εκφυλισμός με την πάροδο του χρόνου θεωρείται φυσιολογικός και συμβαίνει σιγά σιγά ακόμα και μέσα από τις καθημερινές κλασικές κινήσεις που κάνει το γόνατο.

Πότε η ρήξη μηνίσκου χειρουργείται;

Οι ενδείξεις που οδηγούν κάποιον στην διενέργεια χειρουργείου, είναι δύο. Η πρώτη ένδειξη είναι το κλειδωμένο γόνατο. Όταν κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας κάποιος νιώθει ότι ακινητοποιήθηκε το γόνατό του και δεν μπορεί να το τεντώσει και η δεύτερη και συχνότερη ένδειξη είναι ο χρόνιος πόνος, ο οποίος επηρεάζει πλέον την ποιότητα της ζωής.

Θεραπεία

Εκτός από το εντατικό πρόγραμμα ασκήσεων που μπορεί να περιλαμβάνει η συντηρητική αντιμετώπιση, η απόλυτη θεραπεία δεν παύει να είναι το χειρουργείο, ειδικά σε εκείνους που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έπιασε.

Η επέμβαση ονομάζεται αρθροσκόπηση γόνατος. Πρόκειται για μία επέμβαση κατά την οποία δια μέσω 2-3 μικρών οπών, ο χειρουργός έχει πλήρη εικόνα από το εσωτερικό του γόνατος, το οποίο χειρουργεί, επεμβαίνοντας θεραπευτικά.

Με απλά λόγια η διαδικασία της αρθροσκόπησης περιλαμβάνει ένα τριμάρισμα του μηνίσκου, διατηρώντας όσο περισσότερο υγιή μηνίσκο γίνεται. Σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιούνται και ράμματα.

Οι επιπλοκές κατά την αρθροσκόπηση μηνίσκου είναι ελάχιστες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι φλεγμονές ή οι θρομβώσεις.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής περπατάει χωρίς βοηθήματα από την πρώτη κιόλας μέρα, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με συγκεκριμένες ασκήσεις, μέχρι το γόνατο να μπορέσει να κινητοποιηθεί πλήρως. Περίπου στον έναν μήνα, ο ασθενής επιστρέφει στις αθλητικές του δραστηριότητές.

Dr. Κωνσταντίνος Σαράντος
Χειρουργός Ορθοπεδικός
https://ksarantos.gr/

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ