Τετάρτη 16/6/2021

Παραγγελία «μαμούθ» από την Ε.Ε. με 400.000.000 εμβόλια κατά του Covid-19

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες την επισφράγιση μιας συμφωνίας με την Johnson & Johnson για την προμήθεια του πιθανού εμβολίου της κατά του Covid-19 για έως και 400.000.000 ανθρώπους, θέλοντας να είναι έτοιμη σε επίπεδο αποθεματικών όταν το φάρμακο κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ουσιαστικά πρόκειται για το τρίτο συμβόλαιο προαγοράς που υπογράφεται από την Ε.Ε. με κατασκευαστές εμβολίων κατά του Covid-19 μετά τις αντίστοιχες συμφωνίες που έχει υπογράψει τόσο με την AstraZeneca όσο και με τη Sanofi.

Εμβόλια για 200.000.000 ανθρώπους

Με βάση λοιπόν τους όρους της συμφωνίας, οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν να παραγγείλουν έως και 400.000.000 σκευάσματα του πιθανού εμβολίου αφού λάβει έγκριση ως ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο από τη ρυθμιστική Αρχή φαρμάκων της Ε.Ε. «Το συμβόλαιο επιτρέπει στις χώρες-μέλη να αγοράσουν εμβόλια για 200.000.000 ανθρώπους. Θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να αγοράσουν εμβόλια για επιπλέον 200.000.000 ανθρώπους» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Ε.Ε., ενώ έγινε γνωστό ότι προκειμένου να εξασφαλίσει τα εμβόλια, πλήρωσε στην Johnson & Johnson μια προκαταβολή, το καταβληθέν ποσό της οποίας όμως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε χθες ότι υπέγραψε κοινή σύμβαση και με τη φαρμακευτική εταιρία Gilead για την προμήθεια έως και 500.000 δόσεων του Veklury, όπως είναι το εμπορικό όνομα της ρεμδεσιβίρης.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, με αφορμή την εξέλιξη αυτή τόνισε: «Σήμερα εξασφαλίζουμε πρόσβαση στη ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία έως και 500.000 ασθενών που έχουν ανάγκη. Μέσω των κοινοτικών προμηθειών μας ενδυναμώνουμε τις χώρες σε όλη την Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικό εξοπλισμό και φάρμακα. Είμαστε πάντα πιο δυνατοί μαζί και αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη δράση κατά του Covid-19».

Η υπογραφή αυτής της κοινής σύμβασης-πλαισίου προμηθειών ακολουθεί τη σύμβαση της Επιτροπής με την Gilead για την εξασφάλιση 33.380 δόσεων του Veklury που έχουν διανεμηθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Αύγουστο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ