Κυριακή 20/6/2021

Παρά τις αντιδράσεις, η AstraΖeneca ζήτησε το «Ok» για να αρχίσει η διάθεση του εμβολίου της 

Σκοπεύει σε 4.000.000 δόσεις ως το τέλος Δεκεμβρίου

Το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες ότι ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εξετάσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που παρασκεύασε η βρετανική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκειμένου αυτό να διατεθεί στην αγορά.

«Ζητήσαμε να ελεγχθούν τα στοιχεία και να αποφανθεί η αρμόδια Αρχή αν το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας» επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η AstraZeneca, παρά τις αντιδράσεις που προέκυψαν αναφορικά με την ακρίβεια των στοιχείων για το εμβόλιό της, σκοπεύει να έχει διαθέσιμες 4.000.000 δόσεις ως το τέλος Δεκεμβρίου και ο υπουργός Υγείας σκοπεύει να ξεκινήσει τη διάθεσή του πριν από τα Χριστούγεννα. Επιπλέον 40.000.000 δόσεις θα είναι διαθέσιμες πριν από το τέλος του Μαρτίου του 2021. Τις αντιδράσεις επιχείρησε να κατευνάσει και ο Βρετανός υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να ανησυχούμε αδικαιολόγητα» επισήμανε μιλώντας στο Sky News.

«Εχουμε στείλει επιστολή στην αρμόδια Αρχή, η οποία θα εξετάσει με ανεξάρτητο τρόπο την ακρίβεια και την ασφάλεια του εμβολίου» πρόσθεσε. Παράλληλα, ο Χάνκοκ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την MHRA να εγκρίνει και το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, το οποίο, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, έχει αποτελεσματικότητα 95%.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία είναι η χώρα της Ευρώπης με τους πιο πολλούς νεκρούς από τον κορωνοϊό, με περισσότερους από 57.000 καταγεγραμμένους θανάτους, και επίσης η πρώτη χώρα παγκοσμίως που υπέγραψε συμφωνία με την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε 100.000.000 δόσεις του εμβολίου, όπως τόνισε το υπουργείο Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό επισήμανε πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια επιπρόσθετη, παγκόσμια κλινική δοκιμή για να καθοριστεί πέραν πάσης αμφιβολίας η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρίας για τον Covid-19.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ