Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Ζημιά και στα δόντια λόγω… Covid-19

Όταν η καταιγίδα κυτταροκινών εκδηλώνεται στο στόμα

Ενα αναπάντεχο έως σήμερα σύμπτωμα του Covid-19 κατέγραψαν ερευνητές στις ΗΠΑ, καθώς διαπίστωσαν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά και στα δόντια, κάνοντάς τα κάποιες φορές ακόμη και να πέσουν χωρίς εμφανή αιτία.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τους «New York Times», ότι σε κάποιους ανθρώπους που αρρώστησαν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και είχαν ήδη χαλαρά δόντια μερικά τούς έπεσαν, παρότι δεν είχαν αιμορραγία στα ούλα. Αλλοι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ύστερα από λοίμωξη Covid-19 μπορεί τα ούλα να γίνουν πιο ευαίσθητα ή τα δόντια να αποκτήσουν πιο γκρίζο χρώμα.

Τα αιμοφόρα αγγεία

Το να πέφτουν δόντια χωρίς καθόλου αιμορραγία είναι ασυνήθιστο και μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα, σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Λι, πρόεδρο και ιατρικό διευθυντή του ιδρύματος Angiogenesis. O Λι θεωρεί πιθανό ο νέος κορωνοϊός να προκαλέσει ζημιά -μεταξύ άλλων- και στα αγγεία των ούλων που διατηρούν τα δόντια. Το γεγονός ότι όσοι ασθενείς Covid-19 έχασαν δόντια δεν ένιωσαν πόνο συνηγορεί, όπως λέει, υπέρ ενός πιθανού προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία των δοντιών. Ενα άλλο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον οδοντίατρο Μάικλ Σέρερ, είναι η υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος με τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορωνοϊό, να εκδηλώνεται και στο στόμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ