Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Το «δρομολόγιο» του Covid-19 μπορεί να φτάσει ως τον εγκέφαλο!

Αν διεισδύσει μέσω της μύτης

Ο κορωνοϊός μπορεί να φτάσει ως τον εγκέφαλο του ανθρώπου αν διεισδύσει στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης και κολλήσει στη ρινική βλέννα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Επιστήμονες του Charité–Universitätsmedizin στο Βερολίνο διενέργησαν νεκροψίες σε 33 ασθενείς που πέθαναν από Covid-19 και μελέτησαν τη βλέννα στο πίσω μέρος της μύτης, στο σημείο όπου ο λαιμός ενώνεται με τη ρινική κοιλότητα, ενώ πήραν δείγματα και από τον εγκεφαλικό ιστό.

Οι ειδικοί εντόπισαν την παρουσία γενετικού υλικού του κορωνοϊού σε μεγάλες ποσότητες στη βλέννα της ρινικής κοιλότητας, όμως βρήκαν και στον εγκέφαλο ακίδες πρωτεΐνης του SARS-CoV-2.

Τα ίχνη του

«Μόλις ο ιός βρεθεί στην οσφρητική βλέννα χρησιμοποιεί τις νευροανατομικές συνδέσεις, όπως το οσφρητικό νεύρο, προκειμένου να φτάσει στον εγκέφαλο» αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Φρανκ Χέπνερ, με τους ειδικούς να προσθέτουν ότι δεν έχουν αποκωδικοποιήσει τον ακριβή δρόμο του ιού προς τον εγκέφαλο. «Τα δεδομένα μάς δείχνουν ότι ο ιός κινείται από νευρικό κύτταρο σε νευρικό κύτταρο ώσπου να φτάσει στον εγκέφαλο, όμως είναι πιθανό ο ιός να μεταφέρεται και μέσω των αιμοφόρων αγγείων, αφού ίχνη του εντοπίστηκαν και στα τοιχώματα εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων» εξηγεί η Ελενα Ράντμπρουχ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Charité–Universitätsmedizin.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ