Πόσα υγρά πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;

3+1 παράγοντες που επηρεάζουντα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού

Must Read

Η φυσιολογική υδάτωση είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ακόμη και μικρές απώλειες νερού από τον οργανισμό μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη μυϊκή δύναμη, στην αντοχή και τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Κάθε άνθρωπος λαμβάνει υγρά από το στόμα (πίνοντας νερό και από τις τροφές που περιέχουν νερό), από το πλάσμα και από οξειδώσεις. Τα υγρά αποβάλλονται από τα ούρα, τα κόπρανα και από το δέρμα με τον ιδρώτα.

Η συνολική ποσότητα του νερού στον οργανισμό εξαρτάται από την ηλικία, την περιεκτικότητα του σώματος σε λίπος και το φύλο, μια και οι γυναίκες έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό έναντι των ανδρών.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της υδάτωσης;

Μάζα σώματος

Οξείες μεταβολές στο βάρος σώματος κατά τη διάρκεια μιας σύντομης χρονικής περιόδου συνήθως οφείλονται στην απώλεια ή την κατακράτηση νερού από το σώμα. Το γεγονός ότι 1 ml νερό έχει μάζα 1g μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ποσοτικοποιηθούν οι αλλαγές στο βάρος του σώματος.

Αίμα

Αλλαγές στον όγκο και στη σύσταση του πλάσματος επιφέρουν αλλαγές στην κατάσταση ύδατος στο σώματος. Αξιολογούμε την αιμογλοβίνη, τον αιματοκρίτη, τη συγκέντρωση νατρίου στο πλάσμα και την ωσμωτικότητα του πλάσματος.

Ούρα

Τα νεφρά ανταποκρίνονται στην αλλαγή της κατάστασης υδάτωσης αυξάνοντας ή ελαττώνοντας την ποσότητα των ούρων που παράγονται. Το χρώμα των ούρων αποτελεί έναν αποδεκτό τρόπο αξιολόγησης της ενυδάτωσης του οργανισμού.

Σάλιο

Το ποσοστό παραγωγής σάλιου, η ωσμωτικότητά του και η σύστασή του θεωρούνται κατάλληλοι δείκτες αξιολόγησης της κατάστασης υδάτωσης. Η ωσμωτικότητα του σάλιου αυξάνεται σε περιπτώσεις οξείας αφυδάτωσης (απώλεια 4% της μάζας του σώματος).

Πόσα υγρά όμως πρέπει να καταναλώνουμε; Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να καλύψει τις ανάγκες του εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος του σώματος, το επίπεδο της σωματικής του δραστηριότητας, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη και υγρασία). Η προτεινόμενη κατανάλωση υγρών ανά ημέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων είναι 1,3-1,6 L για τα παιδιά, 2 L για τις γυναίκες και 2,5 L για τους άντρες. Η ποσότητα υγρών που αναφέρεται για τους ενηλίκους συστήνεται λαμβάνοντας υπόψη ότι το επίπεδο φυσικής τους δραστηριότητας (PAL) είναι 1,6 και ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. Για όσους κάνουν φυσική άσκηση η κατανάλωση υγρών είναι υψηλότερη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This