Τετάρτη 16/6/2021

Απαραίτητο το εμβόλιο σε άτομα με κυστική ίνωση

Από τον εμβολιασμό εξαιρούνται άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας

Οσοι πάσχουν από κυστική ίνωση θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του Covid-19, καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Οι ασθενείς με κυστική ίνωση, που ενδέχεται να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, όπως ιστορικό αλλεργίας με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις, θα πρέπει να απευθυνθούν, κατά περίπτωση, στο κέντρο που τους παρέχει τη φροντίδα υγείας προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να τους δοθούν περαιτέρω οδηγίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τον εμβολιασμό εξαιρούνται άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας ιδιαίτερα μετά από εμβολιασμό στο παρελθόν, οι γυναίκες σε κύηση ή γαλουχία και άτομα που νοσούν από ιογενείς λοιμώξεις ή βρίσκονται σε παρόξυνση της νόσου και μέχρι να υποχωρήσει η οξεία φάση. Επίσης, προς το παρόν, το εμβόλιο δεν έχει λάβει ένδειξη για τα παιδιά που είναι μικρότερα των 16 ετών.

Η οδηγία του ΕΟΔΥ έρχεται μετά την απάντηση που έδωσαν οι εξειδικευμένοι θεράποντες ιατροί των κέντρων κυστικής ίνωσης, σε ερώτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ινωσης. Ο σύλλογος ανέλαβε την πρωτοβουλία επειδή το τελευταίο διάστημα και εν όψει της έναρξης του εμβολιασμού κατά του Covid-19 στη χώρα μας έχει λάβει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και τη διαδικασία του εμβολιασμού Covid-19 για τους ασθενείς με κυστική ίνωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ