Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αυξάνει κατά 4 φορές τον κίνδυνο θανάτου από covid-19

Must Read

Σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης που εξετάζει τα δεδομένα από το πρώτο κύμα της πανδημίας η ανεπάρκεια/έλλειψη της βιταμίνης D κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συσχετίστηκε με αύξηση κατά 3,7 φορές της θνησιμότητας από το COVID-19.

  • Από τον Πολυχρόνη Παρασκευά MD, MSc.
    Παθολόγο

Σχεδόν το 60% των ασθενών με COVID-19 είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους, με τους άνδρες με σοβαρή πνευμονία από COVID-19 να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο έλλειμμα.

Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της μελέτης είναι ότι τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από τις συννοσηρότητες των ασθενών που μπορεί να επηρεάζονται από την ανεπάρκεια της βιταμίνης D, λένε οι ερευνητές.

“Αυτή η μελέτη δείχνει πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα”, δήλωσε ο Teitelbaum στο Medscape Medical News. “Μια αύξηση κατά σχεδόν 4 φορές στο ποσοστό θανάτου εάν το επίπεδο βιταμίνης D κάποιου ατόμου ήταν κάτω των 20 ng/mL είναι συγκλονιστικό. Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που πρέπει να ληφθούν υπόψη.”

Ο Andrea Giustina, MD, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, δήλωσε: «ότι οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας για το COVID-19 και ανάπτυξη σοβαρής και θανατηφόρας νόσου. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην απώλεια της προστατευτικής δράσης της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα και κατά της καταιγίδας των κυτοκινών που προκαλείται από το SARS-CoV-2.”

Είναι επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι συγγραφείς της νέας μελέτης ανέφεραν πιο διαδεδομένη ανεπάρκεια βιταμίνης D στους άνδρες από τις γυναίκες, πιθανότατα επειδή οι γυναίκες αντιμετωπίζονται συχνότερα με βιταμίνη D για οστεοπόρωση.

Η νέα μελέτη θα πρέπει να ωθήσει όλους τους κλινικούς ιατρούς και τις υγειονομικές αρχές να εξετάσουν σοβαρά την αναπλήρωση της βιταμίνης D ως ένα πρόσθετο εργαλείο για την καταπολέμηση της COVID-19, ιδιαίτερα για την πρόληψη της σε άτομα με υψηλό κίνδυνο τόσο COVID-19 όσο και υποβιταμίνωσης D, όπως είναι ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα εκείνοι που φιλοξενούνται σε κλειστές δομές (π.χ. οίκοι ευγηρίας), προέτρεψε ο Giustina, από το Πανεπιστήμιο San Raffaele Vita-Salute του Μιλάνο.

Reference
Medscape Network Medical News © 2020

Πολυχρόνης Παρασκευάς MD, MSc.
Παθολόγος
www.drparaskevas.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This