Πέμπτη 29/7/2021

Έρευνα: Το κλείσιμο των σχολείων δεν συμβάλλει στη μείωση κρουσμάτων

Ακίνδυνα τα σχολεία υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές

Το κλείσιμο των σχολείων ως μέτρο κατά της εξάπλωσης της πανδημίας βοηθάει ελάχιστα στη μείωση των περιπτώσεων σοβαρής νόσησης από Covid-19 οι οποίες θα πρέπει να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, λένε οι ειδικοί.

Αντίθετα, το σημαντικότερο όφελος προκύπτει από την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη μείωση της κινητικότητας στους διάφορους χώρους συγχρωτισμού, ιδίως μεταξύ ηλικιωμένων. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης μοντελοποίησης από Κινέζους και Αμερικανούς επιστήμονες που έκαναν χιλιάδες προσομοιώσεις για να εξετάσουν μέσω υπολογιστή διάφορα σενάρια, με στόχο να βρουν τρόπους ώστε να μειωθούν τα σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από κορωνοϊό, χωρίς να προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναστάτωση. Ενα βασικό συμπέρασμά τους, λοιπόν, είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων συμβάλλει πολύ λιγότερο του αναμενόμενου σε κάτι τέτοιο.

Έρευνα στη Ν. Υόρκη

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Chaos» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, εστίασαν ειδικότερα στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά ανέφεραν ότι το μοντέλο τους, με τις δέουσες τροποποιήσεις, μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε πόλη ανά τον κόσμο. «Το σχολείο αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό των κοινωνικών επαφών. Είναι πιθανότερο οι άνθρωποι να εκτεθούν στον ιό σε χώρους όπως τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα. Από τη στιγμή που εστιάζουμε στις σοβαρές λοιμώξεις και στους θανάτους, το κλείσιμο των σχολείων συμβάλλει πολύ λίγο, εάν οι ηλικιωμένοι δεν προστατεύονται στους δημόσιους και άλλους χώρους» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ο ερευνητής Κινκπένγκ Ζανγκ.

Η μελέτη επισημαίνει επιπλέον ότι οι μαθητές είναι γενικά οι λιγότερο ευάλωτοι σε σοβαρή λοίμωξη Covid-19, αλλά, από την άλλη πλευρά, όταν οι χώροι συνάντησης του κοινού παραμένουν ανοιχτοί, ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί από τους λιγότερο ευάλωτους νέους στους πιο ευάλωτους ηλικιωμένους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ