Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Μείωση θανάτων από κορωνοϊό με χορήγηση βιταμίνης D

Eλάχιστη έως μηδαμινή ωφέλεια από τη βιταμίνη C

Άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε ασθενείς με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 έδωσε ισπανική έρευνα, η οποία διαπίστωσε μείωση κατά 60% των θανάτων από Covid-19. Αντίθετα, απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης C και ψευδαργύρου.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης στην Ισπανία μελέτησαν την αποτελεσματικότητα της χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 σε 550 ασθενείς με Covid-19 στο νοσοκομείο της Βαρκελόνης Hospital del Mar. Από αυτούς οι μισοί έλαβαν τη βιταμίνη σε πέντε δόσεις, έπειτα από δύο, τέσσερις, έξι και 15 μέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Οσοι έλαβαν τη βιταμίνη D3 αντιμετώπισαν κατά 80% μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν το ψευδοφάρμακο.

Aνώφελη η C

Από την άλλη, έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής Μιλίντ Ντεσάι της κλινικής Κλίβελαντ στο Οχάιο των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Οpen, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C και ψευδαργύρου προσφέρουν ελάχιστη έως μηδαμινή ωφέλεια κατά του νέου κορωνοϊού. Οι ερευνητές τερμάτισαν πρόωρα, ύστερα από 10 μέρες, τη δοκιμή τέτοιων συμπληρωμάτων σε 214 μη νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19, επειδή δεν είδαν κάποια άξια λόγου βελτίωση στα συμπτώματά τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ