Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Η γάγγραινα ένα ακόμη σοβαρό σύμπτωμα του Covid-19

Ο ιός μπορεί να πυροδοτήσει αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού

Από τον ξηρό βήχα μέχρι την απώλεια της γεύσης, ο Covid-19 έχει συνδεθεί με ευρεία γκάμα δυσάρεστων συμπτωμάτων. Σε αυτά μια νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα: τη γάγγραινα. Επιστήμονες του Northwestern University προειδοποιούν ότι η ασθένεια του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στις αρθρώσεις και στους μυς, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της γάγγραινας και των λεγόμενων «δαχτύλων Covid».

Η γάγγραινα είναι μια πολύ σοβαρή και δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία πάθηση, κατά την οποία προκαλείται διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος σε κάποια σημεία του σώματος και κατ’ επέκταση νέκρωση των ιστών. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όμως συνήθως ξεκινά από τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Ανάλυση που έγινε σε μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, καθώς επίσης και σε υπερήχους ασθενών που βίωναν τέτοια συμπτώματα έδειξε ότι ο ιός μπορεί να πυροδοτήσει αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού, όπως τέτοιου είδους ρευματολογικά προβλήματα.

Ηδη έχουν καταγραφεί περιστατικά ασθενών που χρειάστηκε να υποβληθούν σε ακρωτηριασμούς δαχτύλων, επειδή η νόσος κατέστρεψε τα αιμοφόρα αγγεία τους. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στη μόλυνση από κορονοϊό και σε πόνους στις αρθρώσεις ή στους μυς, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτά τα συμπτώματα αποτυπώνονται σε απεικονιστικές εξετάσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ