Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Eντυπωσιακά αποτελέσματα από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στο τέλος της εβδομάδας η χορήγηση άδειας

Νέα δεδομένα στη μάχη κατά της πανδημίας παρουσίασε χθες ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), καθώς επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του Covid-19 στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του για την εξέταση της χορήγησης άδειας για επείγουσα χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των σοβαρών μορφών της νόσου στις ΗΠΑ ήταν 85,9%, ενώ εξίσου αποτελεσματικό ήταν και κατά των σοβαρών μορφών της νόσου στη Νότια Αφρική (81,7%) και στη Βραζιλία (87,6%), όπου είναι ευρέως διαδεδομένες παραλλαγές του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA μελέτησε ανεξάρτητα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε 40.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες. «Οι αναλύσεις υποστηρίζουν ένα ασφαλές προφίλ, χωρίς τη διατύπωση ιδιαίτερων ανησυχιών ασφαλείας, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη χορήγηση άδειας για επείγουσα χρήση» αναφέρεται στην έκθεση.

Η χορήγηση της άδειας στις ΗΠΑ μπορεί να γίνει και στο τέλος της εβδομάδας. Στο σύνολο των περιοχών όπου πραγματοποιήθηκαν οι κλινικές δοκιμές η αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου 28 μέρες μετά τον εμβολιασμό είναι 85,4%, ενώ ανέρχεται σε 66,1% όσον αφορά τις ήπιες μορφές του Covid-19. Πάντως, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τα δεδομένα που έχει δημοσιεύσει προηγουμένως η φαρμακευτική εταιρία, την ώρα που η Johnson & Johnson έχει δεσμευτεί να παραδώσει 100.000.000 δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του Ιουνίου.

Παραλλαγή

Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία εξέφρασαν χθες επιστήμονες στην Καλιφόρνια για μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, καθώς δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενες παραλλαγές και πιθανώς ανθεκτικότερη στα υφιστάμενα εμβόλια. Η παραλλαγή B.1.427/B.1.429 του κορωνοϊού πρωτοεμφανίστηκε στην Καλιφόρνια την περασμένη άνοιξη, ωστόσο ανιχνεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους «New York Times», όταν άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματά της στην πολιτεία, μολονότι οι Αρχές της το τελευταίο διάστημα έχουν χαλαρώσει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ