Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ασφαλές το εμβόλιο για τις εγκύους

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας

Καθησυχαστικοί είναι οι ειδικοί για όσες γυναίκες θέλουν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 αλλά ανησυχούν αν αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις ίδιες και στο μωρό. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις μη εγκύους γυναίκες.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές των αμερικανικών κέντρων ελέγχου λοιμώξεων (CDC) αναλύοντας τα στοιχεία της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα V-Safe. Μέσω αυτής οι εμβολιασμένοι αναφέρουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό για Covid-19. Ως τις 16 Φεβρουαρίου 2021 στο V-Safe καταγράφηκαν 16.039 εμβολιασμοί εγκύων με το εμβόλιο της Pfizer και 14.455 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna. Οι συμμετέχουσες έγραφαν αναφορές στο V-Safe μία φορά ανά τρίμηνο, μετά τον τοκετό και όταν το νεογέννητο είναι τριών μηνών.

Τα ποσοστά

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα ήταν ο τοπικός πόνος στο σημείο του εμβολιασμού. Δεν υπήρξε όμως καμία στατιστική διαφορά μεταξύ των ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ γυναικών εγκύων και μη εγκύων στις ηλικίες 16 έως 54 ετών. Ειδικότερα δεν αυξήθηκαν τα ποσοστά αποβολών ή θνησιγένειας ούτε υπήρξαν διαφορές στην εμφάνιση διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή υπέρτασης κύησης, εκλαμψίας ή ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης. Στα νεογέννητα των εμβολιασμένων για Covid-19 μητέρων δεν καταγράφηκαν διαφορές σε πρόωρες γεννήσεις, συγγενείς ανωμαλίες, ανεπαρκή ανάπτυξη για την ηλικία κύησης ή νεογνικούς θανάτους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ