Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ερεθισμός στο δέρμα έπειτα από το εμβόλιο της Moderna

Μια νέα, λιγότερο γνωστή μέχρι σήμερα, παρενέργεια του εμβολίου της εταιρίας Moderna έφεραν στο φως Αμερικανοί γιατροί.

Μια ομάδα 11 επιστημόνων από τις ΗΠΑ, σε επιστολή τους στο «New England Journal of Medicine», αναφέρουν στις παρατηρήσεις τους ότι το εμβόλιο προκαλεί σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων ερεθισμό στο δέρμα στην περιοχή της ένεσης, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 11 ημέρες. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για μεγάλες κόκκινες κηλίδες, οι οποίες μπορεί να προκαλούν πόνο ή κνησμό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα εξανθήματα αποτελούν στην πραγματικότητα καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση, η οποία είναι συνήθης στα φάρμακα.

Δεύτερη δόση

Κατά μέσο όρο εξαφανίστηκαν σε έξι ημέρες, ενώ όλοι οι ασθενείς που τα εμφάνισαν έλαβαν κανονικά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μετά την οποία μόνο τρεις εμφάνισαν την ίδια αντίδραση, αλλά σε μικρότερη ένταση.

Η πλειονότητα δεν εκδήλωσε καμία παρενέργεια. «Αν εκδηλώσατε εξάνθημα στο σημείο της ένεσης αμέσως μετά ή αν παρουσιάσατε αυτή την καθυστερημένη δερματολογική αντίδραση, δεν θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου» αναφέρει η δρ Κίμπερλι Μπλούμενταλ, επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που συνέταξε την επιστολή, προσθέτοντας ότι απώτερος σκοπός αυτής ήταν η ενημέρωση των γιατρών και νοσηλευτών για την πιθανότητα μιας τέτοιας καθυστερημένης αντίδρασης, ώστε να μην ανησυχήσουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ