Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Τουλάχιστον μία μακροχρόνια παρενέργεια βασανίζει το 80% όσων νόσησαν από κορωνοϊό

Συνολικά 170 «μεθεόρτια»

Οκτώ στους δέκα ανθρώπους που έχουν κολλήσει κορωνοϊό δύο εβδομάδες μετά εξακολουθούν να βασανίζονται από τουλάχιστον μία μακροχρόνια παρενέργεια του κορωνοϊού.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας σύμφωνα με τη βρετανική «Sun», η οποία αναφέρει ότι οι ειδικοί έχουν μετρήσει συνολικά 170 «μεθεόρτια», όπως εκζέματα, εγκεφαλική θολούρα, σουβλίσματα στην καρδιά και κατάθλιψη.

Μεταξύ πάντως των πιο σοβαρών επιπλοκών είναι ο διαβήτης. Ο καθηγητής Φραντσέσκο Ρουμπίνο του King’s College London δήλωσε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον διαβήτη τύπου 1 και τον κορωνοϊό. Ομάδα του Imperial College London που ανέλυσε νοσοκομειακά δεδομένα από πέντε νοσοκομείο κατά τον Απρίλιο του 2020 διαπίστωσε ότι ήταν διπλάσιος ο αριθμός των παιδιών που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Γύρω στο 70% των παιδιών αυτών είχε ήδη ξεμείνει από ινσουλίνη, μια κατάσταση που θεωρείται επικίνδυνη για τη ζωή. Ο κορωνοϊός ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να πυροδοτήσει και σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και άλλα αυτοάνοσα. Αμερικανική έρευνα εστίασε στην περίπτωση ενός 28 άνδρα που διαγνώστηκε με σκλήρυνση μέρες αφού κόλλησε κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες στο Minnesota University εκτίμησαν ότι ο Covid-19, όταν έχει προκαλέσει υψηλά επίπεδα φλεγμονής, μπορεί να ενεργοποιήσει τη νόσο, ωστόσο τόνισαν ότι δεν μπορούσαν να έχουν απόλυτη βεβαιότητα. Πιο πολλά στοιχεία έχουν για την αρνητική επίδραση του κορωνοϊού στον εγκέφαλο. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ασθενείς εμφανίζουν σύγχυση και ντελίριο, ενώ τον Δεκέμβριο αποκαλύφθηκε ότι και όσοι κατάφεραν να νικήσουν τον ιό βασανίζονται από παραισθήσεις για εβδομάδες μετά. Γιατρός στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στην περίπτωση ασθενούς του που είχε παραισθήσεις ότι τα παιδιά της δολοφονούνταν άγρια.

Ο «πολυοργανικός δολοφόνος», όπως χαρακτηρίζουν κάποιοι ειδικοί τον Covid-19, χτυπάει και την καρδιά. Ερευνα στη Γερμανία έδειξε ότι το 78% των ασθενών που συνήλθαν από τον κορωνοϊό εμφάνιζαν δομικές αλλαγές στο ζωτικό τους όργανο. Μάλιστα 76 από τους 100 ασθενείς που ξεπέρασαν τον ιό είχαν αλλοιώσεις σαν κι αυτές που προκαλεί ένα έμφραγμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ