«Μάχιμο» το Sputnik V στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Το ρωσικό εμβόλιο (αν και με μειωμένη αποτελεσματικότητα) τα καταφέρνει καλύτερα στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Must Read

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του Covid-19, αλλά εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από άλλα εμβόλια, δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο επικεφαλής των επιστημόνων που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο.

«Οσον αφορά το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που παράγονται από το Sputnik V, όπως και όλων των άλλων εμβολίων, εναντίον του μειώνεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο δοκιμάστηκε απέναντι στο βρετανικό και στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, όπως και στο αρχικό στέλεχος, που εντοπίστηκε πρώτα στην επαρχία Ουχάν της Κίνας, από εργαστήρια στις ΗΠΑ.

Διαφάνεια

Τα εργαστήρια χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος που ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το Sputnik V στην Αργεντινή, επισήμανε ο Γκίντσμπουργκ, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν είχαν καμία συμμετοχή στις εργαστηριακές δοκιμές. Δείγμα της διαφάνειας η οποία υπάρχει στα στοιχεία που παρουσίασε χθες. Κατά τον ίδιο, μάλιστα, «έχει καταδειχθεί, επίσης, ότι από όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στον κόσμο το Sputnik V (…) είναι καλύτερο στην εξουδετέρωση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους».

Την ώρα, πάντως, που χθες η ρωσική εποπτική Αρχή για θέματα υγείας ανακοίνωνε ότι δεν κατέγραψε κανένα περιστατικό θανάτου έπειτα από εμβολιασμό με ρωσικά εμβόλια και πως παρενέργειες παρατηρήθηκαν σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 0,1%, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωνε ότι επανεξετάζει αναφορές για περιστατικά αιμορραγίας σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19.

Παράλληλα, τόνισε ότι εξετάζει αναφορές και για σπάνια περιστατικά θρόμβων σε σχέση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στο μικροσκόπιο των ειδικών, λοιπόν, μετά την AstraZeneca, μπαίνει και η Johnson & Johnson, καθώς τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, η μία εκ των οποίων κατέληξε σε θάνατο, έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εταιρίας από τη μονάδα της Janssen.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This