Δευτέρα 17/5/2021

Στην αντεπίθεση το Sputnik V που δεν προκαλεί επιπλοκές

Η Ρωσία περνάει στην αντεπίθεση, με την εταιρία παραγωγής του εμβολίου κατά του Covid-19 Sputnik V να δηλώνει ότι δεν προκαλεί σπάνιες επιπλοκές, όπως τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, χάρη στην προηγμένη «τεχνολογία καθαρισμού» που εφάρμοσε.

Η Gamaleya Research Institute, που έχει την έδρα της στη Μόσχα, αναφέρθηκε ειδικά στα παραπάνω εμβόλια και στις αναφορές ότι σε σπάνιες περιπτώσεις ενδεχομένως η χορήγησή τους μπορεί να συνδέεται με θρομβωτικά περιστατικά. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι υπάρχουν «σημαντικές διαφορές» στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε αβλαβείς αδενοϊούς για να αναπτύξει το εμβόλιο Sputnik V σε σύγκριση με τις τεχνικές που ακολούθησαν η AstraZeneca και η Johnson & Johnson. Γι’ αυτό οι ερευνητές της ρωσικής εταιρίας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγκρίνονται «δεδομένα για την ασφάλεια ενός εμβολίου με τα δεδομένα για την ασφάλεια άλλων εμβολίων».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ερευνητές της Gamaleya Research Institute χρησιμοποίησαν «τεχνολογία καθαρισμού τεσσάρων σταδίων» για να αναπτύξουν το Sputnik V, γεγονός που αύξησε την ασφάλεια χορήγησής του. Για να τεκμηριώσουν τα λεγόμενά τους οι ερευνητές επικαλέστηκαν παλαιότερη έρευνα, η οποία έδειξε ότι ο «αναποτελεσματικός καθαρισμός» του DNA των ιών θα μπορούσε να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ