Δευτέρα 17/5/2021

Προστασία κατά 65% από το πρώτο κιόλας «τσίμπημα»

Ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 μειώνεται κατά 65% σε περίπτωση που έχει κάνει την πρώτη δόση των εμβολίων της AstraZeneca ή της Pfizer κατά του Covid-19, σύμφωνα με έρευνα βρετανικού πανεπιστημίου. Μάλιστα, τα εμβόλια «δουλεύουν» καλά τόσο σε ανθρώπους άνω των 75 ετών όσο και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Στα συμπεράσματα αυτά, που δημοσιεύτηκαν σε δύο έρευνες, κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας, αφού προηγήθηκε μελέτη σε περίπου 370.000 ανθρώπους. Η πρώτη έρευνα βρήκε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί με μία δόση AstraZeneca ή Pfizer ήταν κατά 65% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν. Τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό οι νέες λοιμώξεις με συμπτώματα είχαν μειωθεί κατά 74%, ενώ οι ασυμπτωματικές κατά 57% (μέσος όρος μείωσης περίπου 65%) σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.

Πιθανότητα μόλυνσης

Όσοι είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση Pfizer είχαν κατά 90% μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης με συμπτώματα και κατά 70% μικρότερο κίνδυνο ασυμπτωματικής λοίμωξης, ενώ για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για αξιολόγηση λόγω της μεγαλύτερης χρονικής απόστασης μεταξύ των δύο δόσεων. Η δεύτερη μελέτη σε σχεδόν 46.000 άτομα που είχαν κάνει μία δόση εμβολίου βρήκε ισχυρή αντίδραση αντισωμάτων στον οργανισμό του 95% των εμβολιασμένων, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ