Δευτέρα 21/6/2021

Εντείνεται η ανησυχία για το στέλεχος από την Ινδία

Μετά το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και Βρετανοί αξιωματούχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν «στέλεχος ανησυχίας» ένα από τα νέα στελέχη του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτη φορά στην Ινδία, την ώρα που επιστήμονες επικαλούνται στοιχεία ότι το εν λόγω στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτερα από την αρχική εκδοχή του ιού.

Ο λόγος για το γνωστό ως B.1.617.2, το οποίο αποτελεί μια εκδοχή του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία.

Τα κρούσματα

Ο Τζεφ Μπάρετ, διευθυντής του Wellcome Sanger Institute (Covid-19 Genomics Initiative), δήλωσε ότι οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων του B.1.617.2 στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο «συνάδουν με το γεγονός ότι το εν λόγω στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό σε σχέση με παλαιότερες εκδοχές του ιού πέρυσι», προσθέτοντας ότι «είναι πιθανόν τόσο μεταδοτικό όσο το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ B.117, το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Μεταξύ αυτών που έχουν οριστεί ως «στελέχη ανησυχίας» στη Βρετανία συγκαταλέγονται το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, όπως και αυτά που ταυτοποιήθηκαν πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Ωστόσο ο Μπάρετ σημείωσε ότι υπάρχουν καθησυχαστικά στοιχεία από μελέτες που έχουν γίνει σε πραγματικές συνθήκες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του Covid-19 όσον αφορά αυτά.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ