Δευτέρα 21/6/2021

Πειραματικό φάρμακο «εξαφάνισε» το ιικό φορτίο στους πνεύμονες

Eιδικά σχεδιασμένο να έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση όλων των μεταλλαγμένων στελεχών

Εντυπωσιακά αποτελέσματα έδωσε η δοκιμή πειραματικού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε ποντικούς. Η χορήγησή του κατάφερε να μειώνει μέχρι και 99,9% το ιικό φορτίο στους πνεύμονες των πειραματόζωων, ανοίγοντας τον δρόμο για τις κλινικές δοκιμές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πιθανή έγκριση του φαρμάκου για τους ανθρώπους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι «Financial Times», το πειραματικό φάρμακο είναι προϊόν της συνεργασίας του ινστιτούτου ερευνών Menzies Health Institute Queensland του Griffith University της Αυστραλίας και του αμερικανικού ινστιτούτου City of Hope. Μάλιστα, όπως επισήμαναν οι δημιουργοί του, το φαρμακευτικό σκεύασμα είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, αλλά και όσων μπορεί να εμφανιστούν μελλοντικά.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νάιτζελ Μακμίλαν, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι το φάρμακο χρησιμοποιεί την τεχνολογία των νανοσωματιδίων, χάρη στην οποία φτάνει με ακρίβεια στους πνεύμονες όπου στα πειραματόζωα κατέστρεψε τον κορωνοϊό με επιτυχία 99,9%. Τόνισε δε ότι το φάρμακο δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης, γεγονός που θα καταστήσει εύκολη την αποθήκευση και τη διανομή του.

Εξήγησε ότι τα νανοσωματίδια που μεταφέρουν το φάρμακο παραμένουν αναλλοίωτα για έναν μήνα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ, αν διατηρηθούν στους 4 βαθμούς Κελσίου, αντέχουν μέχρι ένα έτος.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ