Πώς μπορείτε να ελέγξετε το άσθμα με υγιεινές τροφές

Must Read

Tο άσθμα είναι μια κοινή χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αεραγωγών, που χαρακτηρίζεται από διάφορα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, μεταβλητή στένωση των αεραγωγών και βρογχόσπασμο. Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται: συριγμός, βήχας, αίσθημα σύσφιγξης στον θώρακα και δύσπνοια. Το άσθμα προκαλείται από έναν συνδυασμό περίπλοκων περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με την εξέλιξη και την επιδείνωση του άσθματος, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων εσωτερικών χώρων, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άλλων περιβαλλοντικών χημικών ουσιών. Στα κοινά αλλεργιογόνα εσωτερικών χώρων περιλαμβάνονται: τα ακάρεα σκόνης, οι κατσαρίδες, το τρίχωμα και το δέρμα κατοικίδιων ζώων, η μούχλα και ο καπνός του τσιγάρου.

Μερικά άτομα παρουσιάζουν σταθερό άσθμα για εβδομάδες ή και μήνες και στη συνέχεια παρουσιάζουν ξαφνικά επεισόδιο οξέος άσθματος. Διαφορετικά άτομα αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους σε ποικίλους παράγοντες. Τα περισσότερα άτομα ενδέχεται να παρουσιάσουν έντονη επιδείνωση που προκαλείται από έναν αριθμό εναρκτήριων παραγόντων. Οι οικιακοί παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιδείνωση περιλαμβάνουν τη σκόνη, το τρίχωμα ζώων (ειδικά τις τρίχες γατών και σκυλιών), αλλεργιογόνα από κατσαρίδες και τη μούχλα. Τα αρώματα είναι συνηθισμένη αιτία οξέων κρουσμάτων σε γυναίκες και παιδιά. Οι ιογενείς όπως και οι βακτηριδιακές λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος μπορεί να επιδεινώσουν την πάθηση. Το άγχος ενδέχεται να εντείνει τα συμπτώματα.

Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, τα συμπτώματα μπορούν τυπικά να βελτιωθούν. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο, τυποποιημένο σχέδιο για την προληπτική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μείωση της έκθεσης σε αλλεργιογόνα, δοκιμές για την αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και τη χρήση φαρμάκων. Το θεραπευτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο και να παρέχει προσαρμογές στη θεραπεία σύμφωνα με τις αλλαγές στα συμπτώματα.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα είναι η αναγνώριση των ερεθισμάτων. Εάν η αποφυγή των ερεθισμάτων δεν είναι επαρκής, συνιστάται η χρήση φαρμάκων. Οι φαρμακευτικές ουσίες επιλέγονται βάσει, μεταξύ άλλων, της σοβαρότητας της πάθησης και της συχνότητας των συμπτωμάτων. Τα ειδικά φάρμακα για το άσθμα χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες: φάρμακα γρήγορης ανακούφισης, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των οξέων συμπτωμάτων, και φάρμακα μακροπρόθεσμου ελέγχου, που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης.

Συμβουλές

Αν και μέχρι σήμερα, όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματά του με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Για τον λόγο αυτό, σας προτείνουμε τις κατάλληλες και υγιεινές τροφές που θα σας βοηθήσουν να τα ελέγξετε.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα, ιδιαίτερα αν το άσθμα σχετίζεται με αλλεργία στα καρύδια. Επίσης, το αβοκάντο περιέχει γλουταθειόνη, ένα στοιχείο που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Μπρόκολο
Ερευνες αναφέρουν ότι η συχνή κατανάλωση μπρόκολου βοηθά τους πάσχοντες από άσθμα να αποφεύγουν τις επιπτώσεις της νόσου. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση μπρόκολου βοηθά στην αποφυγή φλεγμονών στις αναπνευστικές οδούς και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.

Μπανάνα
Η μπανάνα βοηθά τους ανθρώπους να αναπνέουν καλύτερα και γι’ αυτό προτείνεται στους ασθματικούς. Οι μπανάνες περιέχουν πυριδοξίνη, γνωστή ως βιταμίνη B6, μία από τις λειτουργίες της οποίας είναι να χαλαρώνει τον βρογχικό μυ.

Μήλο
Τα μήλα είναι ακόμη ένα φυσικό προϊόν που έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το άσθμα. Ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μήλα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιοφλαβονοειδή. Μεταξύ άλλων, αυτά, όπως και η κουερσετίνη, δρουν ως φυσικά αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη για τις αναπνευστικές οδούς.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πολύ υγιεινή τροφή, η οποία, μεταξύ άλλων, βοηθά στην πρόληψη του άσθματος. Αυτό ασφαλώς δεν πρέπει να σας εκπλήσσει, καθώς το λαχανικό αυτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, κρίσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός σας.

Τζίντζερ
Όσοι πάσχουν από άσθμα είναι καλό να καταναλώνουν τζίντζερ, καθώς περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες μπορούν να το θεραπεύσουν.

Δεντρολίβανο
Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και στα αντιοξειδωτικά του, το δεντρολίβανο συνιστάται ιδιαιτέρως στους πάσχοντες από άσθμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διατηρείτε την υγεία του αναπνευστικού σας σε καλή κατάσταση, αφού οι αναπνευστικές οδοί μένουν ανοιχτές.

Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι έχουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες, τα οποία είναι εξαιρετικά για την πρόληψη του άσθματος. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η βιταμίνη Ε, το κάλιο και το μαγνήσιο. Παρ’ όλα αυτά, μερικοί άνθρωποι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

Μέντα
Η μέντα έχει διάφορες ιδιότητες που απελευθερώνουν τις αναπνευστικές οδούς, βοηθώντας τους ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα. Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται γενικά στα φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This