Πέμπτη 17/6/2021

Με τεχνητή νοημοσύνη θα υπολογίζουν τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Με τη συμμετοχή του Έλληνα καθηγητή Χαράλαμπου Αντωνιάδη

Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε να πεθάνει από Covid-19, σκανάροντας τα αιμοφόρα αγγεία του.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τη συμμετοχή του Ελληνα καθηγητή Χαράλαμπου Αντωνιάδη, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει τη σφοδρότητα της νόσου μέσα από αξονική τομογραφία θώρακος.

Η τεχνολογία αυτή ανιχνεύει ουσιαστικά ανωμαλίες στο λίπος που περιβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, προκειμένου να μετρήσει τα επίπεδα φλεγμονής που προκαλούν οι κυτοκίνες σε ασθενείς με κορωνοϊό. Οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής έχουν έως οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στο νοσοκομείο εξαιτίας του ιού.

Η ομάδα των επιστημόνων εκτιμά ότι αυτή η καινοτόμος τεχνολογία θα βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας και θα επιτρέψει στους θεράποντες ιατρούς την ταχύτερη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για να σώσουν τη ζωή των ασθενών αυτών.

Σχεδόν από την αρχή της πανδημίας, οι ειδικοί είχαν συνδέσει τα σοβαρά περιστατικά Covid-19 με την «καταιγίδα κυτοκινών», η οποία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα «πλημμυρίζει» το κυκλοφορικό σύστημα με συγκεκριμένες πρωτεΐνες, οι οποίες ονομάζονται κυτοκίνες και προκαλούν φλεγμονή.

«Προσθέτοντας απλά ένα επιπλέον βήμα στη στάνταρ φροντίδα των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid-19 και έχουν ήδη κάνει αξονική, μπορούμε να εντοπίσουμε ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών και πιθανά να τροποποιήσουμε ανάλογα τη θεραπεία τους για να συμβάλουμε στη μακροπρόσθεσμη ανάρρωσή τους» εξηγεί ο κ. Αντωνιάδης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ