Κυριακή 1/8/2021

Κόκκινος «θησαυρός»: 5 οφέλη από την κατανάλωση κερασιών

Κόκκινα, τραγανά και ζουμερά, δροσίζουν τον ουρανίσκο μας και γλυκαίνουν τη γεύση μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο λόγος για τα κεράσια, ο τόπος καταγωγής των οποίων λέγεται ότι είναι η Κερασούντα της Μικράς Ασίας.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη και επιπλέον υπερτερούν των περισσότερων φρούτων και λαχανικών ως προς την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Είναι ιδανικά για σνακ μεταξύ των γευμάτων και κάνουν υπέροχα γλυκά.

Τα κεράσια είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμο θησαυρό για την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, έχουν λίγες θερμίδες, ενώ περιέχουν βιταμίνες Α και C.

Tα κεράσια είναι ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί περιέχουν τις παρακάτω ευεργετικές ουσίες:

  • Είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει φανεί ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
  • Περιέχουν ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες οφείλουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους.
  • Είναι από τα πλουσιότερα φρούτα σε φλαβονοειδή, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Αποτελούν πηγή φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Περιέχουν κάλιο, που συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση.
  • Περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μελατονίνης, που δρα κατά της αϋπνίας.

Ας δούμε όμως και ποια είναι τα οφέλη για τον οργανισμό:

  1.  Καταπολεμούν τις φλεγμονές
    Οσοι τρώνε κεράσια έχουν μείωση στη συγκέντρωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα τους (που είναι παράγοντας φλεγμονής).
  2. Προστατεύουν τους μυς
    Σε άτομα που πίνουν χυμό κερασιού μειώνονται ο πόνος και η μυϊκή βλάβη που παρουσιάζουν κατά την άσκηση.
  3. Μειώνουν το ουρικό οξύ
    Τα κεράσια συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα.
  4. Πλήττουν αρθρίτιδα και όγκους
    Η κατανάλωσή τους σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων στις περιπτώσεις αρθρίτιδας, καθώς και των όγκων του γαστρεντερικού συστήματος.
  5. Βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ
    Σε πείραμα με ποντίκια που έτρωγαν σκόνη κερασιού αναμεμειγμένη με πολύ λιπαρές τροφές παρατηρήθηκε ότι αύξησαν το βάρος και τον λιπώδη ιστό τους σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν σκόνη κερασιού.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ