Κυριακή 25/7/2021

Διαφανής μπογιά «απορροφά» μολυσμένα σταγονίδια

Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια

Πρωτοποριακή, διάφανη μπογιά που είναι φτιαγμένη από συστατικό των conditioner μαλλιών και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια είναι ικανή να απορροφά τα μολυσμένα με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 αιωρούμενα σταγονίδια, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσής του σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια και σούπερ μάρκετ.

Οι ερευνητές του Northwestern University in Evanston στο Ιλινόις των ΗΠΑ δημιούργησαν την μπογιά με βάση ένα πολυμερές πολυηλεκτρολύτη που χρησιμοποιείται σε προϊόντα ομορφιάς, κυρίως σε conditioner μαλλιών. Βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι έχει μεγάλη απορροφητικότητα για τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, ότι είναι διάφανο και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια αποτελεσματικότητα σε τοίχους, έπιπλα και οποιασδήποτε φύσης υλικό.

Το υλικό

Οι ερευνητές θεωρούν ότι άμεσα η διάφανη μπογιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω στα plexiglass που έχουν τοποθετηθεί στα ταμεία των σούπερ μάρκετ ή χρησιμοποιούνται ως διαχωριστικά ανάμεσα σε τραπέζια εστιατορίων. Όπως εξηγούν, ως υλικό το plexiglass μπορεί οριακά να διακόψει την πορεία κάποιων από τα μολυσμένα με τον νέο κορωνοϊό σταγονίδια που πέφτουν πάνω του, ανάλογα με την ταχύτητά τους. Αντίθετα το υλικό που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπορεί να καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τον αέρα σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ, καθώς απορροφά όλα τα σταγονίδια με τα οποία έρχεται σε επαφή.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ