Σάββατο 31/7/2021

Εστίες υπερμετάδοσης τα παιδικά πάρτι γενεθλίων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι τα πάρτι γενεθλίων, ιδίως τα παιδικά, βοηθούν στην εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν κάποιο παιδί γιορτάζει τα γενέθλιά του σε περιοχή όπου ήδη υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορωνοϊού.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες των ειδικών ότι οι μικρές και άτυπες συγκεντρώσεις στα σπίτια έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανουπάμ Τζένα, στην έρευνα που δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine» ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.000.000 νοικοκυριά.

Διαπιστώθηκε ότι στα σπίτια όπου γιόρταζαν πρόσφατα γενέθλια ήταν 30% πιθανότερο να υπάρχει στη συνέχεια διάγνωση Covid-19. Τα νοικοκυριά με πρόσφατα γενέθλια κάποιου μέλους είχαν κατά μέσον όρο σχεδόν εννέα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού ανά 10.000 άτομα, σε σχέση με τα νοικοκυριά στην ίδια περιοχή χωρίς γενέθλια.

Η πιθανότητα διαγνωσμένου κρούσματος ήταν μεγαλύτερη κατά 57% στα νοικοκυριά που είχαν παιδί που γιόρταζε γενέθλια, με σχεδόν 16 περισσότερα κρούσματα ανά 10.000 άτομα τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά τα γενέθλια. Στην περίπτωση που γενέθλια είχε κάποιος ενήλικας, ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό στην οικογένεια ήταν 22% μεγαλύτερος, με σχεδόν έξι έξτρα κρούσματα ανά 10.000 ανθρώπους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ