Κυριακή 25/7/2021

Με προβλήματα μνήμης και συμπεριφοράς το 50% των πρώην ασθενών με Covid-19

Ερευνητές στην Ιταλία προειδοποιούν ότι πάνω από το 50% των πρώην ασθενών με Covid-19 υποφέρουν από γνωστικά προβλήματα αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η ερευνητική ομάδα του Μάσιμο Φίλιπι του πανεπιστημίου Vita-Salute San Rafaele του Μιλάνου ανακοίνωσε στο Εβδομο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιένη ότι αρκετοί ασθενείς μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού στον χώρο, ικανότητας επεξεργασίας νέων πληροφοριών κ.ά. Επίσης, ένας στους πέντε (20%) εμφανίζει διαταραχή μετατραυματικού στρες και το 16% συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές έκαναν τεστ νευρογνωστικών ικανοτήτων και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε ασθενείς δύο μήνες μετά την αρχική φάση της νόσου Covid-19. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (53%) βίωναν γνωστικές διαταραχές.

Συνδυασμός

Ειδικότερα, το 16% είχε προβλήματα εργαζόμενης μνήμης, νοητικής ευελιξίας και επεξεργασίας πληροφοριών, το 6% οπτικοχωρικά προβλήματα, όπως δυσκολία αντίληψης του βάθους και του κοντράστ, το 6% άλλα προβλήματα μνήμης και το 25% έναν συνδυασμό των παραπάνω προβλημάτων.

Τα γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα ήταν χειρότερα στους νεότερους, κάτω των 50 ετών. Οσο πιο βαριά πέρασε κάποιος στο νοσοκομείο τον Covid-19 τόσο περισσότερα ήταν τα κατοπινά προβλήματά του. Δέκα μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο το ποσοστό εκείνων με επίμονα προβλήματα είχε μειωθεί στο 36%.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Covid-19

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ