Τετάρτη 4/8/2021

Super food «θησαυρός» το ταχίνι

Προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν και να υιοθετήσουν εναλλακτικούς τρόπους διατροφής, επιλέγοντας περισσότερο πρωτογενή τρόφιμα.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Τα περισσότερα από αυτά είναι προϊόντα που παράγονται με πολύ μικρή επεξεργασία και συμβάλλουν στην ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του ημερήσιου διαιτολογίου τους. Ενα τρόφιμο που συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον είναι το ταχίνι.

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σησάμι, χωρίς καμία προσθήκη άλλων πρόσθετων. Είναι, λοιπόν, ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας, αλλά και σε ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνάνων και φαινολικών ενώσεων με πολύ έντονη αντιοξειδωτική δράση. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το ταχίνι ως πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης αίματος ποικιλοτρόπως. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά, σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη, έχουν αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντάς μας από τη δράση παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Τέλος, ορισμένα από τα συστατικά του σησαμιού και κατ’ επέκταση του ταχινιού συμβάλλουν στην αναστολή της αιμοπεταλιακής συγκόλλησης, μιας κατάστασης που ευθύνεται για τη δημιουργία θρομβώσεων.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η αντιμετώπιση της φλεγμονής με έναν φυσικό τρόπο συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όταν συνοδεύεται από την υιοθέτηση ενός υποθερμιδικού προγράμματος διατροφής. Βάσει, λοιπόν, αυτών των ευεργετικών ιδιοτήτων του, θα πρέπει να θεωρήσουμε το ταχίνι ένα λειτουργικό τρόφιμο που μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής διατροφής όλων. Για όσους προτιμούν μια πιο γλυκιά γεύση, ο συνδυασμός του με λίγο μέλι μπορεί να είναι λύση.

Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος του πρωινού, των σνακ ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων στην προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ