Tα οφέλη του φολικού οξέος και τι προκαλεί η έλλειψή του

Βιταμίνη «υπερόπλο»

Must Read

Το φολικό οξύ, ευρέως γνωστό και ως βιταμίνη Β9, είναι αναγκαίο για τη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής. Επίσης, σε συνέργεια με τις βιταμίνες C και Β12, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίζει, να διασπά και να συνθέτει νέες πρωτεΐνες.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Χωρίς αρκετή βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ τα ερυθρά αιμοσφαίρια αυξάνουν υπερβολικά σε μέγεθος, αλλά δεν έχουν φυσιολογική ανάπτυξη. Το σώμα παράγει λιγότερα κύτταρα, τα οποία έχουν μικρότερο χρόνο ζωής απ’ ό,τι τα φυσιολογικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ερυθρά αιμοσφαίρια. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αναιμία λόγω ανεπάρκειας βιταμινών.

Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά χρειάζονται φολικό οξύ για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και να αποτρέψουν την εμφάνιση αναιμίας. Το φολικό οξύ βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα πράσινα γογγύλια, τα μαρούλια, τα ξερά φασόλια, τα μπιζέλια, τον ηλιόσπορο και άλλα φρούτα και λαχανικά. Καταστρέφεται από το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα αντισυλληπτικά. Στην εγκυμοσύνη και μετά τη μέση ηλικία οι ανάγκες του οργανισμού διπλασιάζονται.

Επιπτώσεις

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο εγκέφαλος δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει σωστά, αν τα επίπεδα του φολικού οξέος στο αίμα είναι χαμηλά. Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκειά του είναι ένας από τους συνήθεις, αλλά συχνά κρυφούς παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για διάφορα μικρά αλλά και σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, καθώς και εγκεφαλικά επεισόδια. Η έλλειψή του επηρεάζει επίσης τους εγκεφάλους και των νεαρών ατόμων. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ψυχική διάθεση και τη μνήμη σε όλες τις ηλικίες.

Ενας από τους κυριότερους παράγοντες που ευθύνονται για τη στένωση των καρωτιδικών αρτηριών που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο μπορεί να είναι η ανεπάρκειά του. Το φολικό οξύ είναι επίσης χαμηλό σε άτομα που πάσχουν από άνοια και Αλτσχάιμερ. Η έλλειψή του δημιουργεί αϋπνία, ερεθισμούς, κόπωση και γαστρεντερικές διαταραχές. Ο αυτισμός, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά, η απώλεια μνήμης σχετίζονται με την έλλειψή του. Η ανεπάρκεια φολικού οξέος καταστέλλει την παραγωγή της σεροτονίνης, που αποτελεί το φυσικό αντικαταθλιπτικό του εγκεφάλου.

Οι γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να μείνουν έγκυες καλό είναι να έχουν επάρκεια φολικού οξέος έναν μήνα πριν από την εγκυμοσύνη. Η επάρκεια αυτή μπορεί να επέλθει είτε μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής είτε μέσω της λήψης κάποιου συμπληρώματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This