Ελπίδες για «χτύπημα» του Covid-19 και των μεταλλάξεών του

Από την ουσία masitinib που δημιουργήθηκε για άλλες ασθένειες

Must Read

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού και των εφιαλτικών μεταλλάξεών του δίνει ένα νέο φάρμακο, καθώς, σύμφωνα με μελέτη ειδικών από το πανεπιστήμιο του Σικάγου, προκύπτει πως η δραστική ουσία masitinib μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του Covid-19.

Όπως γράφτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», το φάρμακο, το οποίο έχει υποβληθεί σε διάφορες κλινικές δοκιμές για κάποιες ασθένειες αλλά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση για θεραπεία σε ανθρώπους, ανέστειλε την αντιγραφή του SARS-CoV-2 στις ανθρώπινες κυτταρικές καλλιέργειες και σε ζωικά μοντέλα, οδηγώντας σε πολύ χαμηλότερα ιικά φορτία.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Μοριακής Μηχανολογίας του πανεπιστημίου Pritzker (PME) ανακάλυψαν επιπλέον πως το φάρμακο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε διάφορους τύπους κορωνοϊών, ενώ, λόγω του τρόπου με τον οποίο αναστέλλει την αντιγραφή, το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι παραμένει αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων του Cοvid-19.

«Οι αναστολείς της κύριας πρωτεάσης του SARS-CoV-2, όπως το masitinib, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν νέο πιθανό τρόπο θεραπείας των πασχόντων από Cοvid-19, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της νόσου. Ο Cοvid-19 θα είναι μαζί μας μάλλον για πολλά χρόνια, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και νέοι κορωνοϊοί. Το να βρούμε υπάρχοντα φάρμακα που έχουν αντιϊκές ιδιότητες μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι της θεραπείας αυτών των ασθενειών» τόνισε ένας εκ των συμμετεχόντων επιστημόνων στη μελέτη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη συνέχεια οι ερευνητές συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο του Λούισβιλ για να εξετάσουν το φάρμακο σε ένα ζωικό μοντέλο. Εκεί διαπίστωσαν, λοιπόν, πως μείωνε το ιικό φορτίο του κορονοϊού περισσότερο από 99%!

«Το masitinib έχει τις προοπτικές να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό αντιϊκό φάρμακο, ειδικά όταν κάποιος μολύνεται πρώτη φορά και οι αντιϊκές ιδιότητες του φαρμάκου έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση. Η πανδημία που ζούμε δεν είναι το πρώτο ξέσπασμα ενός κορωνοϊού και δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο. Πέρα από τα εμβόλια, λοιπόν, θα χρειαστούμε νέες θεραπείες, διαθέσιμες για όσους έχουν μολυνθεί» σημειώνουν οι επιστήμονες, που επιμένουν να ερευνούν τις δυνατότητες της δραστικής ουσίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This