Ανησυχία προκαλεί νέα έρευνα για την μετάδοση στους κλειστούς χώρους

Χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους η απόσταση των δύο μέτρων δεν προστατεύει από τον ιό

Must Read

Ανησυχία προκαλεί -ιδίως εν όψει χειμώνα- νέα αμερικανική έρευνα, η οποία δείχνει ότι η απόσταση των δύο μέτρων που τηρείται προκειμένου να μη μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός ίσως τελικά να μην είναι αρκετή για τους κλειστούς χώρους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές της Σχολής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Sustainable Cities and Society», στους εσωτερικούς χώρους, όταν δεν φοράμε μάσκα, η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι ικανή να μας προστατεύσει από το αερόλυμα που φέρει ιικά σωματίδια.

«Εξερευνήσαμε την αερογενή μεταφορά σωματιδίων που έφεραν τον ιό και εκλύονταν από μολυσμένα άτομα εντός κτιρίων» εξήγησε ο Tζεν Πέι, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο. Οπως εξήγησε, η ομάδα εξέτασε τρεις παράγοντες: Την ποσότητα του αέρα και τον ρυθμό με τον οποίον αυτός ανανεώνεται εντός ενός χώρου, τις διαφορετικές στρατηγικές αερισμού του χώρου καθώς και τον τρόπο έκλυσης αερολύματος όταν κάποιος εκπνέει και όταν μιλά.

Επικεντρώθηκαν, συγκεκριμένα, σε αερόλυμα του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος με μέγεθος της τάξεως του ενός έως 10 μικρομέτρων (σωματίδια με τέτοιο μέγεθος μπορεί να φέρουν τον SARS-CoV-2). «Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, τα σωματίδια που φέρουν τον ιό και εκλύονται από ένα μολυσμένο άτομο, όταν εκείνο μιλά και δεν φορά μάσκα, μπορούν γρήγορα να ταξιδέψουν -για την ακρίβεια μέσα σε ένα λεπτό- έως τη ζώνη αναπνοής ενός άλλου ατόμου, ακόμη και αν τα δύο αυτά άτομα τηρούν απόσταση δύο μέτρων» σημείωσε o Ντονχιάν Ριμ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Αυτό είναι πιο έντονο σε χώρους όπου δεν υπάρχει επαρκής αερισμός. Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι η τήρηση αποστάσεων από μόνη της δεν είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει την έκθεση στο αερόλυμα και πρέπει να επιβάλλεται σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές ελέγχου, όπως η χρήση μάσκας και ο επαρκής αερισμός εντός εσωτερικών χώρων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This