Γιατί πρέπει να σταματήσετε άμεσα να καταναλώνετε υπερβολικό κρέας

«Καμπανάκι» ερευνητών

Must Read

Το ερώτημα «Πόσο κρέας χρειαζόμαστε μέσα στην εβδομάδα;» καλούμαστε να απαντήσουμε καθημερινά, με βάση τις διατροφικές συνήθειές μας!

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Υπάρχουν δύο κατηγορίες κρέατος, το κόκκινο και το λευκό. Το κόκκινο κρέας περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου για τον οργανισμό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, το κατσίκι και όλα τα επεξεργασμένα είδη τους, όπως λουκάνικο, ζαμπόν, μπέικον.

Το λευκό κρέας είναι εξίσου καλή πηγή πρωτεϊνών, ενώ έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που το καθιστά πιο υγιεινό από το κόκκινο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η πάπια, το κουνέλι και, επίσης, όλα τα επεξεργασμένα είδη τους (φέτες γαλοπούλα κ.τλ.). Τα τελευταία χρόνια η μια έρευνα μετά την άλλη ενοχοποιεί το κόκκινο κρέας -ειδικά την επεξεργασμένη μορφή του- για εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρο θάνατο.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Harvard έδειξε ότι, αν υποθέσουμε πως κάποιος έχει 50% πιθανότητες να αποβιώσει μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, αντικαθιστώντας μία μερίδα την ημέρα κόκκινου κρέατος με λευκό οι πιθανότητες μειώνονται στο 42%.

Σύμφωνα με 22 μελέτες που συνέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η κατανάλωση επεξεργασμένου ή ανεπεξέργαστου κόκκινου κρέατος είναι συσχετισμένη με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι από τα δύο είδη κρέατος, το κόκκινο κρέας -περισσότερο η επεξεργασμένη μορφή του- ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα υγείας και, επομένως, δεν συνιστάται η συχνή κατανάλωσή του.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

■ Πρώτον, να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων προϊόντων του, όπως αλλαντικά και πολύ ψημένα κρέατα.
■ Δεύτερον, να αντικαταστήσουμε τη ζωική πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος με το λευκό κρέας των πουλερικών, το αβγό, το ψάρι και τα θαλασσινά.
■ Τρίτον, μπορούμε να πάρουμε εξίσου υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και από σωστό συνδυασμό τροφίμων, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και σιτηρά.

Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι δεν χρειαζόμαστε κρέας κάθε εβδομάδα. Αν υπάρχει ισορροπία στη διατροφή και δεν λείπουν οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου, δεν είναι απαραίτητη η κατανάλωση κρέατος κάθε εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός

Διατροφικός Οδηγός προτείνει για ενήλικες:
■ μία μερίδα κόκκινου κρέατος εβδομαδιαίως (π.χ.: ένα μπιφτέκι ή μία μπριζόλα στο μέγεθος μιας παλάμης).
■ μία με δύο μερίδες λευκού κρέατος (π.χ.: μισό στήθος ή ένα μπούτι κοτόπουλο).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This