Νέα επαναστατική θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Αμερικανοί παρουσίασαν μια εμφυτευόμενη συσκευή που πυροδοτεί ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου και καταπολεμά την ψυχική νόσο

Must Read

Μια νέα πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη σοβαρή κατάθλιψη παρουσίασαν Αμερικανοί επιστήμονες και έκαναν λόγο για «επιτυχία-ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθεια να εφαρμοστούν οι πρόοδοι της νευροεπιστήμης στη θεραπεία των ψυχιατρικών διαταραχών».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης Weill του ίδιου πανεπιστημίου και η επικεφαλής τους, η καθηγήτρια Κάθριν Σκάνγκος, χρησιμοποίησαν μια χειρουργικά εμφυτευόμενη συσκευή -κάτι αντίστοιχο με βηματοδότη-, που αυτόματα πυροδοτεί την ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου και φαίνεται πως καταπολεμά αποτελεσματικά την ψυχική νόσο.

Οπως εξηγούν στη δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί ως εξατομικευμένη θεραπεία για διάφορες νευροψυχιατρικές διαταραχές πλην της κατάθλιψης. Η σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή είναι μια νευροψυχιατρική πάθηση που εμφανίζει υψηλό ποσοστό μη ανταπόκρισης στις υπάρχουσες φαρμακευτικές και άλλες θεραπείες, άρα η καινοτόμα μέθοδος θεωρείται ελπιδοφόρα. Η εις βάθος εγκεφαλική διέγερση (Deep Brain Stimulation-DBS) είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία, που εδώ και μερικά χρόνια βασίζεται σε εμφυτευμένα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, τα οποία εκπέμπουν στοχευμένους ηλεκτρικούς παλμούς σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την ψυχική νόσο.

Ασαφή ευρήματα

Η δοκιμή μέχρι στιγμής της συγκεκριμένης θεραπείας έχει καταλήξει σε ασαφή ευρήματα, κυρίως επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι ασθενείς στην DBS στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Η νέα μέθοδος, η οποία δοκιμάστηκε σε μια 36χρονη γυναίκα με σοβαρή ανθεκτική κατάθλιψη από την παιδική ηλικία της, βασίζεται σε ένα πιο «έξυπνο» νευρωνικό εμφύτευμα που αφενός «διαβάζει» σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς, σε συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα σχετιζόμενο με τα συγκεκριμένα συμπτώματά του, και αφετέρου προκαλεί ηλεκτρική διέγερση (με δόσεις ηλεκτρισμού μόλις 1 mA επί έξι δευτερόλεπτα) μόνο κατά περιόδους, όταν ανιχνεύει καταστάσεις σοβαρής κατάθλιψης. Οι ηλεκτρικοί παλμοί επιφέρουν αλλαγές στη δραστηριότητα των νευρώνων και κατ’ επέκταση στην ψυχική κατάσταση. Η θεραπεία αποδείχτηκε ικανή για ταχεία και σταθερή βελτίωση της συγκεκριμένης ασθενούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This