Νέα πιθανή παρενέργεια του εμβολίου Johnson & Johnson αναγνώρισε ο EMA

Must Read

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε σήμερα να προστεθεί ακόμα μια νέα παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson. Πρόκειται για την σπάνιου τύπου φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης που ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η νόσος είναι μία μορφή νευρολογικής πάθησης και είναι γνωστή στην ιατρική κοινότητα ως «εγκάρσια μυελίτιδα». Θεωρείται σοβαρή πάθηση, καθώς ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «απομυελινωτικών παθήσεων», στις οποίες ανήκει και η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας). Μέρος των ερευνητών γιατρών εκτιμούν, δε, ότι η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να αποτελεί μία παραλλαγή της πολλαπλής σκλήρυνσης. Μεταξύ άλλων, η νόσος, που εμφανίζεται με τη μορφή φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα χέρια και τα πόδια ή μούδιασμα. Αλλα συμπτώματά της μπορεί να είναι η μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η ακράτεια.

Το πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι η καταγραφή ως παρενέργεια κάποιων περιστατικών εγκάρσιας μυελίτιδας σε εθελοντές ήταν η βασική αιτία που είχε οδηγήσει στην αναστολή, για λίγο καιρό, των κλινικών δοκιμών της πρώτης φάσης, δύο εμβολίων κατά του Covid-19. Αυτά ήταν το εμβόλιο που είχε αναπτύξει η AstraZeneca και το εμβόλιο που είχε αναπτύξει η Johnson & Johnson. Το Reuters προσθέτει ότι κοινό χαρακτηριστικό των δύο εμβολίων είναι ότι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και έχουν αναπτυχθεί ακολουθώντας την καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες μέθοδο παρασκευής εμβολίων, αυτήν του ιικού φορέα.

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του Covid-19, με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι ο ΕΜΑ ερευνά αν το εμβόλιο της Moderna συνδέεται με την εμφάνιση του συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής και ότι δεν βρήκε σαφή στοιχεία για τον εάν τα εμβόλια mRNA κατά του νέου κορονοϊού συνδέονται με εμφάνιση πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This