Έρευνα αμφισβητεί ότι η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού μειώνει τον αριθμό των κρουσμάτων

Ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 68 χωρών και χιλιάδων κομητειών των ΗΠΑ

Must Read

Έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology καταρρίπτει τον όρο «Πανδημία των ανεμβολίαστων», ενώ παραθέτει στοιχεία που δεν επιβεβαιώνουν την συσχέτιση του ποσοστού εμβολιασμού με τυχόν μείωση των κρουσμάτων.

Σε επίπεδο κράτους, δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του ποσοστού του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού και των νέων κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες 7 ημέρες διεξαγωγής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, η γραμμή τάσης υποδηλώνει μια οριακά θετική συσχέτιση, έτσι ώστε οι χώρες με υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένου να έχουν υψηλότερα κρούσματα COVID-19 ανά 1 εκατομμύριο άτομα.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ με πάνω από το 60% του πληθυσμού του πλήρως εμβολιασμένο είχε τα υψηλότερα κρούσματα COVID-19 ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπους τις τελευταίες 7 ημέρες της έρευνας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η επιβολή της τρίτης δόσης, έγινε ακριβώς λόγω αυτών των ανησυχητικών ευρημάτων.

Η έλλειψη ουσιαστικής συσχέτισης μεταξύ του ποσοστού πλήρους εμβολιασμού του πληθυσμού και των νέων κρουσμάτων COVID-19 επεξηγείται περαιτέρω, για παράδειγμα, σε σύγκριση με την Ισλανδία και την Πορτογαλία. Και οι δύο χώρες έχουν πάνω από το 75% του πληθυσμού τους πλήρως εμβολιασμένο και έχουν περισσότερα κρούσματα COVID-19 ανά 1 εκατομμύριο άτομα από χώρες όπως το Βιετνάμ και η Νότια Αφρική που έχουν περίπου το 10% του πληθυσμού τους πλήρως εμβολιασμένο.

Η δημοσιευμένη έρευνα

Σε όλες τις κομητείες των ΗΠΑ, επίσης, οι νέες περιπτώσεις COVID-19 ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 7 ημέρες της έρευνας, είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες στις κατηγορίες του ποσοστού πληθυσμού που έχει πλήρως εμβολιαστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει επίσης σημαντική διακύμανση των νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά κομητεία σε κατηγορίες του ποσοστού πληθυσμού που έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική ένδειξη μείωσης των κρουσμάτων COVID-19 με υψηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού. Από τις 5 κορυφαίες κομητείες που έχουν το υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού  (99,9–84,3%), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προσδιορίζει 4 από αυτές ως κομητείες «Υψηλής» μετάδοσης!

Οι κομητείες Chattahoochee (Γεωργία), McKinley (Νέο Μεξικό) και Arecibo (Πουέρτο Ρίκο) έχουν πάνω από το 90% των κατοίκων τους πλήρως εμβολιασμένους, ενώ και οι τρεις έχουν ταξινομηθεί ως κομητείες «Υψηλής μετάδοσης».

Αντίθετα, από τις 57 κομητείες που έχουν ταξινομηθεί ως κομητείες «χαμηλής» μετάδοσης από το CDC, το 26,3% (15) έχει ποσοστό πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο κάτω από 20%.

Δεδομένου ότι η πλήρης ανοσία από το εμβόλιο πιστεύεται ότι επιτυγχάνεται περίπου 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επιπλέον αναλύσεις χρησιμοποιώντας μια υστέρηση 1 μήνα στο ποσοστό πληθυσμού που εμβολιάστηκε πλήρως για κράτη και κομητείες των ΗΠΑ. Τα ίδια ευρήματα όμως της μη διακριτής συσχέτισης μεταξύ των κρουσμάτων COVID-19 και του ποσοστού των πλήρως εμβολιασμένων παρατηρήθηκαν επίσης και μετά την πάροδο 30 ημερών από την δεύτερη δόση. 

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Τα συμπεράσματα των ερευνητών που διεξήγαγαν την μελέτη, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: Η αποκλειστική εξάρτηση από τον εμβολιασμό ως κύρια στρατηγική για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του COVID-19 και των δυσμενών συνεπειών του πρέπει να επανεξεταστεί, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την παραλλαγή Delta και την πιθανότητα μελλοντικών παραλλαγών.

Μπορεί να χρειαστεί να τεθούν σε εφαρμογή άλλες φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις παράλληλα με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Αυτή η διόρθωση πορείας, ειδικά σε ό,τι αφορά την εκπόνηση πολιτικής, αποκτά πρωταρχική σημασία με τα αναδυόμενα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο.

Για παράδειγμα, σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα 2 δόσεων του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) κατά της πρόληψης της μόλυνσης από COVID-19 αναφέρθηκε ότι ήταν 39%, σημαντικά χαμηλότερη από το αναμενόμενο 96%. Αναδεικνύεται επίσης ότι η ανοσία που προέρχεται από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο η ανοσία που αποκτάται μέσω της ανάρρωσης από τον ιό COVID-19. Έχει επίσης αναφερθεί σημαντική μείωση της ανοσίας από τα εμβόλια mRNA 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Παρόλο που οι εμβολιασμοί προσφέρουν προστασία στα άτομα από σοβαρή νοσηλεία και θάνατο, το CDC ανέφερε αύξηση από 0,01 σε 9% και 0 σε 15,1% (μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2021) στα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων, αντίστοιχα, μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Συνοψίζοντας οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι, ακόμη κι αν πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να ενθαρρυνθούν οι πληθυσμοί να εμβολιαστούν, αυτό θα πρέπει να γίνεται με ταπεινότητα και σεβασμό. Ο στιγματισμός πληθυσμών μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Είναι σημαντικό, άλλες μη φαρμακολογικές προσπάθειες πρόληψης θα πρέπει να ενδυναμωθούν, (π.χ. η σημασία της βασικής υγιεινής της δημόσιας υγείας όσον αφορά τη διατήρηση ασφαλών αποστάσεων ή το πλύσιμο των χεριών και η προώθηση καλύτερων συχνών και φθηνότερων μορφών δοκιμών) προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία της μάθησης του να ζούμε με τον COVID-19 με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε να ζούμε εδώ και 100 χρόνια με διάφορες εποχικές μεταλλάξεις του ιού της γρίπης του 1918. Που και αυτός ως πανδημία, είχε σκορπίσει το θάνατο σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This