Το botox μειώνει το… άγχος

Ερευνα δείχνει ότι η αλλαντική τοξίνη που έχουν οι ενέσεις μειώνει έως και 72% τον κίνδυνο εμφάνισης στρες

Must Read

Οι ενέσεις botox μειώνουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής ακόμη και κατά 72%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports».

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Φαρμακολογίας του αμερικανικού University of California San Diego, Ruben Abagyan, ανέλυσαν στοιχεία από το σύστημα αναφοράς παρενεργειών από φάρμακα FAERS του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το FAERS διαθέτει δεδομένα από 13.000.000 ανθρώπους, εκ των οποίων τα 40.000 αφορούν αναφορές για παρενέργειες που υπέβαλαν άτομα που είχαν κάνει botox.

Το πρώτο πράγμα που έκανε εντύπωση στους ερευνητές ήταν ο πολύ μικρός αριθμός αναφορών για προβλήματα με το άγχος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, η οποία αποτελούνταν από άτομα που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αλλαντική τοξίνη (botox). Στη συνέχεια οι ερευνητές εφάρμοσαν έναν μαθηματικό αλγόριθμο στα παραπάνω στοιχεία για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά στα επίπεδα του άγχους ανάμεσα σε άτομα που έκαναν botox και σε αυτά που δεν είχαν κάνει.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι όσοι είχαν κάνει ενέσεις botox σε τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά σημεία του σώματός τους -ανάμεσα στα οποία και το μέτωπο για την αντιμετώπιση των ρυτίδων- ανέφεραν σημαντικά μικρότερα επίπεδα άγχους. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι όσοι έκαναν botox αντιμετώπιζαν από 22% μέχρι 72% μικρότερο κίνδυνο αγχώδους διαταραχής.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι η αλλαντική τοξίνη του botox μπορεί να μεταφέρεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να επηρεάζει το κέντρο των συναισθημάτων. Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να ανακαλύψουν τους βιολογικούς μηχανισμούς στον ανθρώπινο οργανισμό με τους οποίους το Botox μειώνει το άγχος. Στη συνέχεια, όπως επισήμαναν, θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές για να εντοπίσουν το ακριβές σημείο του σώματος στο οποίο πρέπει να γίνεται η ένεση botox ώστε να μειωθούν τα επίπεδα του άγχους του ασθενούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This