Η πανδημία… ξεψυχά

Must Read

Εφικτό θεωρεί το τέλος της οξείας φάσης της πανδημίας φέτος παρά τον έναν θάνατο κάθε 12 δευτερόλεπτα ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας.

«Μπορούμε να τερματίσουμε την οξεία φάση της πανδημίας φέτος – μπορούμε να τερματίσουμε τον Covid-19 ως παγκόσμια κρίση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Φρόντισε ωστόσο να προειδοποιήσει ότι «θα ήταν επικίνδυνο να κάνει κάποιος την εκτίμηση ότι η υψηλής μεταδοτικότητας Oμικρον είναι η τελευταία παραλλαγή που θα εμφανιστεί και ότι ο κόσμος βρίσκεται στην τελευταία φάση της πανδημίας», διότι οι συνθήκες που προκαλεί είναι ιδανικές παγκοσμίως για την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Το ενδεχόμενο ενός παραλλαγμένου στελέχους «πιο μεταδοτικού και πιο θανατηφόρου» είναι «πολύ πραγματικό», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ. Επίσης επισήμανε ότι η οξεία φάση θα ξεπεραστεί μόνο με δράση από τις χώρες οι οποίες -μεταξύ άλλων- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την εμβολιαστική ανισότητα, να παρακολουθούν τον ιό και τα παραλλαγμένα στελέχη του, και να λαμβάνουν προσαρμοσμένα περιοριστικά μέτρα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζητεί επίμονα εδώ και εβδομάδες από τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων στις φτωχές χώρες, με στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού όλων των χωρών ως τα μέσα του έτους. Στην Αφρική το 85% του πληθυσμού δεν έχει ακόμη λάβει ούτε μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19, υπογράμμισε. Οι μισές από τις 194 χώρες-μέλη του ΠΟΥ έχουν ήδη χάσει τον στόχο να εμβολιάσουν το 40% του πληθυσμού τους ως τα τέλη του 2021.

Κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα καταγραφόταν ένας θάνατος από Covid-19 κάθε 12 δευτερόλεπτα και κάθε τρία δευτερόλεπτα ανακοινώνονταν 100 νέα κρούσματα, σημείωσε ο Τέντρος. Η εμφάνιση του «ανησυχητικού» στελέχους Ομικρον τον Νοέμβριο αύξησε τον αριθμό των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, με περισσότερες από 80.000.000 μολύνσεις να έχουν ανακοινωθεί από τότε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This