Η «υπογραφή» του μακρού Covid-19

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να προβλέπουν τους ασθενείς που θα έχουν συμπτώματα για πολλούς μήνες. Ποιοι κινδυνεύουν

Must Read

Επιστήμονες στην Ελβετία ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά βρήκαν τρόπο να προβλέπουν κατά πόσο ένας ασθενής κινδυνεύει να αναπτύξει τον λεγόμενο «μακρύ Covid-19», να έχει δηλαδή συμπτώματα της νόσου για μήνες. Πρόκειται για μια «υπογραφή» στο ανοσοποιητικό σύστημα από τα χαμηλά επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων (που είναι συχνότερα σε όσους εμφανίζουν μακρύ Covid-19), σε συνδυασμό με ιστορικό άσθματος, την ηλικία και μερικά αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης.

Η οξεία φάση της λοίμωξης με κορονοϊό μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα και, ακόμη και μετά την αποδρομή της, τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για καιρό. Περίπου ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 αναφέρει ότι τα συμπτώματά του διαρκούν πάνω από τέσσερις εβδομάδες. Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα είναι η κόπωση, η δύσπνοια και η γνωστική εξασθένηση, αν και οι αιτίες για την επιμονή των συμπτωμάτων σε μερικούς ανθρώπους και όχι σε άλλους δεν έχει κατανοηθεί απόλυτα μέχρι στιγμής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ονούρ Μπόιμαν του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», μελέτησαν 215 ανθρώπους, από τους οποίους οι 175 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό και οι 40 ήταν υγιείς (η ομάδα ελέγχου).
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα έως ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη. Καταγράφηκαν 89 περιπτώσεις με ήπια νόσο και 45 με σοβαρό Covid-19. Το 54% των ανθρώπων που νόσησαν ήπια και το 82% όσων νόσησαν σοβαρά ανέπτυξαν ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα για πάνω από έναν μήνα.

Η συγκριτική ανάλυση των επιπέδων των αντισωμάτων και άλλων κλινικών παραμέτρων αποκάλυψε μια «υπογραφή» -δηλαδή, μια ομάδα δεικτών-, που βασίζεται συνδυαστικά στα χαμηλότερα επίπεδα ολικής ανοσοσφαιρίνης Μ (IgM) και ανοσοσφαιρίνης G3 (IgC3), στη μεγαλύτερη ηλικία, στο ιστορικό άσθματος και σε πέντε συμπτώματα (πυρετός, κόπωση, βήχας, δύσπνοια, γαστρεντερικές διαταραχές) κατά την αρχική οξεία λοίμωξη. Η «υπογραφή» αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει πρόβλεψη του κινδύνου μακρού Covid-19, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την παρακολούθηση άλλων 395 ασθενών με κορονοϊό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This