Zημιές μακράς διαρκείας αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός

Μακροχρόνια δύσπνοια εμφάνισαν ασθενείς που «κουβαλούν» για καιρό τον SARS-Cov2

Must Read

Με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επιστήμονες ήδη ανησυχούν για την επόμενη μέρα, καθώς ο νέος κορωνοϊός φαίνεται πως προκαλεί ζημιές μακράς διαρκείας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οπως μάλιστα τονίζουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε ορισμένους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από long Covid εντοπίστηκαν βλάβες στους πνεύμονές τους – ανακάλυψη που έγινε χάρη σε καινοτόμα μέθοδο. Οι Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μέθοδο ακτινογραφίας σε ασθενείς με Covid-19 και με τη βοήθεια του αερίου xenon κατάφεραν να ανιχνεύσουν ανωμαλίες στους πνεύμονες που δεν εντοπίζονται με απλή ακτινογραφία. Οπως μετέδωσε το BBC, η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε 11 ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη όταν νόσησαν πρώτη φορά από κορωνοϊό, αλλά παρουσίασαν μακροχρόνια δύσπνοια αφότου μολύνθηκαν.

Τώρα μια μεγαλύτερη, πιο λεπτομερής μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, όπως έσπευσαν να επισημάνουν οι επιστήμονες. Για τους ερευνητές τα ευρήματα ρίχνουν φως στους λόγους για τους οποίους η δύσπνοια είναι τόσο συχνή σε όσους νοσούν από long Covid, αν και οι λόγοι για την εμφάνισή της και την παρατεταμένη διάρκειά της είναι συχνά πολλοί και περίπλοκοι. Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις ακτινογραφίες ασθενών που είχαν εισπνεύσει χημικό αέριο xenon και είχαν υποβληθεί σε άλλες εξετάσεις αναφορικά με τη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Σε όσους είχαν Covid διαρκείας και δύσπνοια, αλλά δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο όταν μολύνθηκαν, σε 12 άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid, αλλά δεν είχαν long Covid και σε 13 υγιέστατα άτομα. Χρησιμοποιώντας τη νέα προσέγγιση, όλοι οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν αέριο xenon στη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Το αέριο συμπεριφέρεται περίπου όπως το οξυγόνο, αλλά μπορεί να εντοπιστεί οπτικά κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να διακρίνουν πόσο καλά μετακινήθηκε από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος – ένα κρίσιμο βήμα για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για την πλειονότητα των ατόμων με Covid διαρκείας η μεταφορά του ευγενούς αερίου ήταν λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι στους υγιείς εθελοντές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This