Νέο τεστ θα «πιάνει» 3+1 καρκίνους

Ελπίδες πρόληψης για τις γυναίκες από το τεστ WID, που αναπτύσσουν Ευρωπαίοι επιστήμονες

Must Read

Νέες ελπίδες γεννιούνται για την έγκαιρη πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων, καθώς Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως αναπτύσσουν ένα επαναστατικό τεστ που θα μπορεί να ανιχνεύσει ή να προβλέπει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει τέσσερις καρκίνους (ωοθηκών, μαστού, μήτρας και τραχήλου).

Αυτό θα γίνεται με βάση ένα και μόνο δείγμα κυττάρων που θα έχει ληφθεί από τον τράχηλο για έλεγχο ρουτίνας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έγκαιρη διάγνωση των γυναικολογικών καρκίνων και όχι μόνο του ίδιου του τραχήλου της μήτρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Βιτσβέντερ του αυστριακού πανεπιστημίου του Ινσμπρουκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το «New Scientist», εκτιμούν ότι το λεγόμενο τεστ WID θα επιτρέψει, τελικά, την πιο έγκαιρη διάγνωση των πιο συνηθισμένων γυναικολογικών καρκίνων σε νεαρότερη ηλικία, αυξάνοντας, έτσι, τις πιθανότητες να μπει φρένο στον καρκίνο προτού αυτός εκδηλωθεί.

Καθυστερημένο στάδιο

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καρκίνος των ωοθηκών ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από γυναικολογικούς καρκίνους, καθώς στο 75% των περιπτώσεων -τρεις στις τέσσερις- διαγιγνώσκεται σε καθυστερημένο στάδιο, όταν πια οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συνηθισμένος στις γυναίκες, αλλά η ανίχνευσή του έγκαιρα είναι πιο εύκολη, χάρη στις μαστογραφίες και τις βιοψίες, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεστ που να μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα κυττάρων από 242 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και 869 χωρίς, εντοπίζοντας, τελικά -με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης-, μια μοναδική «υπογραφή» DNA, που μπορεί να αξιοποιηθεί για να γίνει ανίχνευση του καρκίνου ή πρόγνωση για το εάν θα εμφανιστεί στο μέλλον.

Το τεστ «έπιασε» σωστά το 71,54% των γυναικών έως 50 ετών και το 54,5% των γυναικών άνω των 50 ετών που είχαν καρκίνο των ωοθηκών. Ανάλογα θετικά αποτελέσματα ακολούθησαν και σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This