Ερχεται νέο εμβόλιο που θα προστατεύει από όλους τους κορωνοϊούς

Must Read

Ενα κοινό σημείο στις ακίδες των κορωνοϊών ανακάλυψαν οι επιστήμονες, που ανακοίνωσαν πως δεν αποκλείεται να ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο εμβόλιο που θα προστατεύει ταυτόχρονα από γνωστούς και άγνωστους κορωνοϊούς, προτού αυτοί περάσουν από τα ζώα στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Investigation», εστίασαν σε ένα πεπτίδιο ή θραύσμα πρωτεΐνης από την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 που ονομάζεται S815-827. Ισοδύναμα πεπτίδια μπορούν να βρεθούν στις πρωτεΐνες της ακίδας άλλων κορωνοϊών που προκαλούν ζωονόσους, όπως, για παράδειγμα, του MERS-CoV, του ιού που είχε προκαλέσει το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και πιστεύεται ότι μεταδόθηκε από τις καμήλες στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές μελέτησαν ιδιαίτερα τα ομόλογα S815-827 από κορονοϊούς που εντοπίζονται στις νυχτερίδες, τόσο επειδή ο SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι προήλθε από ένα είδος νυχτερίδων όσο και γιατί οι κορονοϊοί που μεταδίδονται από νυχτερίδες θεωρούνται σημαντική απειλή για την παραγωγή μελλοντικών ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του Johns Hopkins αξιολόγησαν την ανταπόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων στο επίτοπο S815-827 σε 38 άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις από τα εμβόλια mRNA κατά του SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι παρήχθησαν τα ειδικά για το πεπτίδιο Τ κύτταρα από το 42% των συμμετεχόντων στη μελέτη (16 άτομα).

«Αυτό δείχνει ότι σημαντικό μέρος του εμβολιασμένου πληθυσμού μπορεί να έχει Τ κύτταρα που παράγουν μια ανοσολογική απόκριση στο επίτοπο. Δεδομένου ότι αυτό το συγκεκριμένο συστατικό της πρωτεΐνης-ακίδας πιστεύεται ότι έχει σημαντικό λειτουργικό ρόλο στις λοιμώξεις από SARS-CoV-2 και θεωρείται λιγότερο πιθανό να αλλάξει λόγω μεταλλάξεων, είναι ένας ελκυστικός στόχος για μελλοντικά εμβόλια, ειδικά εάν μπορεί επίσης να προστατεύσει από κορωνοϊούς ζώων που μπορεί να μεταναστεύσουν στους ανθρώπους» επισημαίνει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Τζόελ Βλάνκσον, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This