Έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά: «Ίσως φταίει ο αδενοϊός 41»

Must Read

Εντείνεται η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για την αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά, ενώ τα ερωτήματα γύρω από τις αιτίες που προκαλούν αυτό το φαινόμενο παραμένουν αναπάντητα. Στη χώρα μας ως αυτή την ώρα δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, ωστόσο οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Ενδεικτικό της συγκρατημένης ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις του ΕΟΔΥ είναι πως κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας το ζήτημα των κρουσμάτων ηπατίτιδας μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Οπως είναι λογικό, η συζήτηση γύρω από τα αίτια αυτής της έξαρσης της ηπατίτιδας έχει ανοίξει για τα καλά μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων.

Ο Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε το φαινόμενο «πολύ σοβαρό», ενώ αναφορικά με τις αιτίες που το προκάλεσαν ο γιατρός και ερευνητής που εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πως χρειάζεται χρόνος για να καταλάβουμε τι είναι αυτό που προκάλεσε την έξαρση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, η πιθανότερη αιτία που προκαλεί την έξαρση των κρουσμάτων είναι ο αδενοϊός 41, ωστόσο πρόσθεσε πως το χειρότερο σενάριο είναι η εμφάνιση ηπατίτιδας να σχετίζεται και με τη νόσηση από κορωνοϊό.

«Μπορεί να συνδέεται… Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ενα κακό σενάριο είναι ότι, δυστυχώς, ο κορωνοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Μόσιαλος ήταν πιο καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας πως «σε απόλυτα μεγέθη οι αριθμοί κρουσμάτων είναι μικροί, γι’ αυτό δεν χρειάζεται πανικός», ωστόσο συνέστησε πως «είναι καλύτερο να υπάρχει εγρήγορση παρά εφησυχασμός». Αναφορικά με τα αίτια που έχουν προκαλέσει αυτή τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE τα άφησε όλα ανοιχτά, αποκλείοντας ωστόσο την αιτιώδη σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

«Δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νοσούν δεν είχε εμβολιαστεί» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας. Δεν έχουμε βρει κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας που θα δικαιολογούσε αυτά τα περιστατικά».

Κάθε υποψία σύνδεσης του φαινομένου με τον εμβολιασμό απέκλεισε και ο καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας στο ΑΠΘ Μανώλης Σινάκος. Τονίζοντας πως η επίδραση του κορΩνοϊού στο ήπαρ ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένη, ο καθηγητής σχολίασε κατά πόσο θα μπορούσε δυνητικά να συνδεθεί με τη μόλυνση από τον κορΩνοϊό:«Δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε δει, ούτε τα μέχρι τώρα λιγοστά επιστημονικά δεδομένα κάνουν κάποια τέτοια συσχέτιση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This