Candida auris: Ο ενδονοσοκομειακός μύκητας συνδέεται με την κλιματική αλλαγή

Μεγάλη η θνησιμότητα λόγω του μύκητα

Must Read

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τον μύκητα Candida auris που δημιουργεί σοβαρές ενδονοσκομειακές λοιμώξεις και μέχρι στιγμής δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με φάρμακα.

Ο Candida auris εμφανίστηκε το 2009, ωστόσο προκάλεσε για πρώτη φορά την προσοχή των γιατρών το 2011. Μάλιστα το 2017 προκάλεσε τοπική επιδημία σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

Η σύνδεση με την κλιματική αλλαγή

Η προέλευσης και η εξέλιξης του C.auris καλύπτονται από μυστήριο. Οι επιστήμονες Casadevall, Kontoyiannis και Robert (mBio 2019 Jul 23;10(4):e01397-19) υποθέτουν ότι η εμφάνιση του C. auris θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μυκητιακού παθογόνου που θα εμφανιστεί ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση των θερμοκρασιών περιβάλλοντος ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να έχει βοηθήσει τον οργανισμό να προσαρμοστεί και να επιβιώσει σε θερμοκρασίες πτηνών και θηλαστικών, ενώ η μετάδοση από τα πουλιά στις αγροτικές περιοχές, αποτελεί έναν πιθανό μηχανισμό ανάδυσής του.

Γιατί δεν αντιμετωπίζεται εύκολα

Ο Candida auris είναι ανθεκτικός σε διάφορες κατηγορίες αντιμυκητιασικών. Η αντοχή στις εχινοκανδίνες, το φάρμακο πρώτης γραμμής για τη θεραπεία των λοιμώξεων από Candida παραμένει περιορισμένη.

Σε μία από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές μελέτες μέχρι σήμερα (10 νοσοκομεία) που εξέτασε τα ποσοστά αντοχής 350 απομονώσεων που συλλέχθηκαν από το 2009 έως το 2017 στην Ινδία (Chowdhary A et al J Antimicrob Chemother 2018) διαπιστώθηκε ότι το 90% του C. auris ήταν ανθεκτικό στη φλουκοναζόλη, ενώ 2% και 8% ήταν ανθεκτικά στις εχινοκανδίνες και στην αμφοτερικίνη Β, αντίστοιχα.

Η σχέση με τον κορωνοϊό

Η θνησιμότητα, είναι εξαιρετικά υψηλή (40-60%) κυρίως λόγω της αντοχής στα υπάρχοντα αντιμυκητιασικά και της αυξημένης επίπτωσης της λοίμωξης σε ευάλωτες ομάδες ασθενών, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι βαρέως πάσχοντες σε ΜΕΘ.

Η σχέση της εμφάνισης του C. auris κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αποδειχθεί από πολλές μικρές επιδημίες σε μονάδες ΜΕΘ στις ΗΠΑ και διεθνώς (Morb Mortal Wkly Rep. 2021 Jan 15;70(2):56-57; Prestel C , et al. Candida auris Outbreak in a COVID-19 Specialty Care Unit – Florida, July-August 2020).

Οι λόγοι είναι πολλαπλοί, σύμφωνα με το Iatropedia.gr και τον Δρ Κοντογιάννη και περιλαμβάνουν:

  • την αυξημένη χωρητικότητα ΜΕΘ,
  • την απασχόληση λιγότερο έμπειρου προσωπικού στις ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
  • τις προκλήσεις στην άσηπτη τεχνική με τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This